Recepten
Shakshuka
Stap 1 Verwarm de olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur met het deksel erop. Fruit de ui en de pepers, en kruid ze met peper en zout. Voeg de knoflook toe en bak mee gedurende 2 minuten. Stap 2 Strooi er het komijnzaad en de cayennepeper over, voeg het tomatenconcentraat toe en bak tot het tomatenconcentraat uit elkaar begint te vallen. Stap 3 Roer de gepelde tomaten erdoor en voeg een scheut water toe. Laat 10 minuten stoven zonder deksel, zodat het water een beetje kan verdampen. Voeg suiker toe terwijl je roert en proef regelmatig, tot het geheel licht zoet smaakt. Voeg meer water toe als de saus te dik wordt. Stap 4 Roer vervolgens de verse kruiden door de saus. Maak met de achterkant van een lepel 8 kuiltjes in de saus en breek de eieren in de kuiltjes. Laat de eieren gedurende 10 minuten stollen. Haal het deksel de laatste 4 minuten van de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen. Zo, jouw shakshuka is klaar. Smakelijk! INGREDIËNTEN: 2 eetlepels olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 2 rode chilipepers, fijngehakt (zonder zaadjes voor minder scherpte) 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 theelepel komijnzaad 1/2 theelepel cayennepeper 2 eetlepels tomatenconcentraat 400 gram gepelde tomaten (uit blik) 100 ml water (plus extra indien nodig) 1 theelepel suiker Een handvol verse peterselie en/of koriander, grof gehakt 4 eieren Peper en zout naar smaak
Kom meer te wetenKaasfondue
INGREDIËNTEN: 1 teentje knoflook, doorgesneden 300 ml droge witte wijn 1 el kirsch (kersenbrandewijn, optioneel) 2 tl maïszetmeel 1 mespuntje versgeraspte nootmuskaat Zwarte peper, naar smaak 200 g geraspte emmentaler 200 g geraspte gruyère Stap 1 Wrijf de binnenpan van de slowcooker in met een doorgesneden teentje knoflook. Dit geeft de kaasfondue extra smaak. Schenk er vervolgens 3 dl droge witte wijn in. Doe het deksel op de pan en zet de slowcooker dan 45 minuten op hoog. Stap 2 Meng in een kommetje de kirsch en het maïszetmeel tot een glad papje. Roer een mespuntje verse nootmuskaat en een royale hoeveelheid zwarte peper door het mengsel. Stap 3 Roer het papje door de hete wijn tot het mengsel ingedikt en glad is. Het maïszetmeel zorgt ervoor dat de kaasfondue later niet gaat schiften. Stap 4 Strooi de geraspte emmentaler en de gruyère in de wijn en roer tot de kaas helemaal gesmolten is. Zet de slowcooker op laag en blijf roeren tot het mengsel goed gemengd en glad is. Stap 5 Voeg wat extra wijn toe als je de fondue te dik vindt. Je kunt hem nu serveren of een uur warm houden op laag. Tip Ook heerlijk met stukjes aardappel of geroosterde groenten.
Kom meer te wetenVis in zoutkorst
INGREDIËNTEN: 1 hele vis (zoals zeebaars, dorade of forel), schoongemaakt maar met huid en graat – ± 600 à 800 g 1 kg grof zeezout 2 eiwitten 1 à 2 el Herbes de Provence 1 à 2 el water (indien nodig om het zoutmengsel samenhangend te maken) Enkele takjes verse rozemarijn en tijm 1 citroen, in schijfjes Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Meng in een grote kom zout, eiwit en Herbes de Provence door elkaar. Knijp wat van het mengsel in je hand en als het nog steeds uit elkaar kruimelt, voeg dan telkens een eetlepel water toe tot het mengsel zijn vorm kan behouden en een kneedbare consistentie heeft. Stap 3 Strijk op een grote koekenpan het zoutmengsel ongeveer een halve centimeter dik uit in een vorm die iets groter is dan de vis. Leg de vis op het zout en vul hem met verse rozemarijn, tijm en gesneden citroen. Stap 4 Leg de rest van het zoutmengsel stevig op de vis en zorg ervoor dat er geen zout in de binnenste holtes komt. Als de vis volledig bedekt is met het zoutmengsel, plaats hem dan in de oven en bak hem gedurende 25-30 minuten. Stap 5 Breek de zoutkorst open en borstel voorzichtig het zout van de vis. Haal de vis uit de pan en gooi huid en graten weg. Leg de vis op een bord en werk af met olijfolie, zout en peper en vers geperste citroen. Tip Als je één vis klaarmaakt, gebruik dan 1,5 kg zout en 2/3 kopje eiwit. Verminder ook de kooktijd tot 20 minuten.
Kom meer te wetenOne pot chicken
INGREDIËNTEN: 1 hele kip (± 1,5 kg) 1/2 citroen, plus 1/2 extra om te serveren 4 el olijfolie 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden 1 grote ui, grof gesneden 4 teentjes knoflook, fijngehakt 3 takjes verse tijm 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood 1,1 liter kokend water 2 gedroogde chilipepers (of naar smaak) 1 stokje kaneel 300 g orzo (Griekse pasta in rijstvorm) 2½ tl zout Zwarte peper, versgemalen Verse platte peterselie, gehakt (voor serveren) Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C Stap 2 Doe de pepers en de kaneel in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak ze ongeveer acht minuten, of tot ze geurig en geroosterd zijn. Doe de eekhoorntjesbrood en 1,1 liter kokend water in een grote kom. Dek af met een bord en laat minstens 15 minuten weken. Stap 3 Dep ondertussen de kip droog en bestrooi hem helemaal met een halve theelepel zout en flink wat zwarte peper en vul de holte met een halve citroen. Stap 4 Zet een grote ovenvaste, gietijzeren pan op een middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olie toe. Voeg de kip toe en bak deze aan alle kanten bruin - ongeveer zeven minuten. Stap 5 Breng de kip over op een bord, voeg de resterende twee eetlepels olie toe aan de pan, samen met de selderij en de ui, en bak zes minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog een minuut, tot ze geurig zijn. Stap 6 Doe de kip terug in de pan met de borst naar boven en giet er het eekhoorntjesbrood bij, samen met alle aromaten, twee theelepels zout en een flinke scheut zwarte peper. Breng het geheel aan de kook, dek af met een deksel en zet het 50 minuten in de oven. Stap 7 Haal de kip uit de oven en duw wat van de orzo in de holte. Stap 8 Dek opnieuw af en bak nog 20 minuten, tot de orzo gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen. Stap 9 Zet de oven hoger op 220°C, verwijder het deksel en bak nog 10 minuten, of tot de bovenkant bruin is. Laat 10-15 minuten afkoelen. Stap 10 Om te serveren: knijp de andere citroenhelft erover uit, bestrooi met de peterselie en serveer direct uit de pan, met de partjes citroen ernaast.
Kom meer te wetenPad Thai
Ingrediënten Voor de saus: 3 eetlepels vissaus 2 eetlepels tamarindepasta 1 eetlepel sojasaus 1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker 1 theelepel chilipeper (naar smaak) Voor de Pad Thai: 200 g rijstnoedels 2 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) 250 g kipfilet, in stukjes gesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eieren, losgeklopt 100 g taugé 50 g pinda's, grof gehakt 2 lente-uitjes, in ringetjes Verse koriander, naar smaak Partjes limoen, om te serveren Zout, naar smaak Stap 1 Maak de saus: meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar. Zet opzij. Stap 2 Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking en spoel ze goed met koud water, zodat ze niet gaan kleven. Stap 3 Bak de kip: verhit ongeveer een eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de kip, samen met de lookin de pan, breng op smaak met zout en bak ongeveer 3-4 minuten tot de kip gaar is. Stap 4 Kluts de eieren: schuif de kip naar één kant van de pan en schenk wat extra olie aan de andere kant. Giet de geklopte eieren in de pan en blijf roeren. Stap 5 Maak de pad thai af: wanneer de eieren gaar zijn, maar nog wel een beetje vochtig, voeg je de saus toe aan de pan samen met de noedels, taugé en pinda's. Roer alles goed door elkaar tot de noedels door en door warm zijn. Stap 6 Verdeel de pad thai over kommetjes en versier met de lenteui, koriander, wat extra pinda’s en een partje limoen. Ga voor variatie – Vervang de kip door garnalen of ga voor vegetarisch met tofu, gebruik dan gewoon extra sojasaus in plaats van vissaus. Voeg meer groenten toe door de rijstnoedels te vervangen door courgettepasta.
Kom meer te wetenStoofschotel met een restje rijst
Ingrediënten Boter (om te bakken) 300-400 g kipfilet 1 ui 1-2 teentjes knoflook 1 chilipeper (vers) 1 theelepel paprikapoeder Overgebleven rijst (hoeveelheid naar wens) 200 ml bouillon (kippen- of groentebouillon) 100 g mais (uit blik of vers) 50 g geraspte Parmezaanse kaas Handvol verse peterselie, fijngehakt 1 ei Peper en zout naar smaak Stap 1: Laat de boter smelten in de pan op een middelhoog vuur. Snijd de kipfilet in stukjes en bak mooi gaar. Haal uit de pan. Stap 2: Snijd de ui in stukjes en hak de knoflook en de chilipeper fijn. Stap 3: Bak de ui zo'n 8 minuten op een laag tot middelhoog vuur, tot de stukjes zacht zijn. Stap 4: Voeg de knoflook, de chilipeper en het paprikapoeder toe. Bak tot de aroma's vrij komen. Stap 5: Voeg je restje rijst en de bouillon toe. Breng aan de kook. Stap 6: Voeg de mais, de parmezaan, de peterselie en het ei toe en laat sudderen. Voeg de kip toe en roer tot alles goed warm is. Stap 7: Kruid met peper en zout. En dien op.
Kom meer te wetenGrillburger
Ingrediënten Voor de yoghurtsaus: 150 g yoghurt 2 eetlepels slasaus 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt Peper en zout naar smaak Voor de tomatensaus: 50 g augurken (uitgelekt, in blokjes) 2 eetlepels tomatenpuree 100 ml bouillon 1 eetlepel honing 1 theelepel Worcestershiresaus Tabasco naar smaak Voor het beleg: 2 tomaten, in schijfjes 1 komkommer, in schijfjes 4-6 romanasla bladeren Voor de burgers: 400 g americain natuur (rundvlees) 100 g plattekaas 1-2 theelepels mosterd (voor in het burgerbeslag) 1 ui, gesnipperd 1 theelepel paprikapoeder Peper en zout naar smaak 6 hamburgerbroodjes Gebakken uitjes (ongeveer 1 theelepel per broodje) Stap 1 Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met slasaus, 1 eetlepel mosterd en peterselie en breng op smaak met peper en zout. Stap 2 Laat voor de tomatensaus de augurken uitlekken en snij in blokjes. Meng met tomatenpuree, bouillon en honing. Breng op smaak met Worcestershiresaus en tabasco. Stap 3 Was voor het beleg de tomaten en komkommer en snij deze in schijfjes. Was de romanasla en schud droog. Stap 4 Snipper voor de burger de ui. Kneed met de americain natuur, plattekaas en de rest van de mosterd. Breng op smaak met 1 koffielepel peper, zout en paprikapoeder. Vorm 6 ca. 1 cm dikke platte gehaktballen van het mengsel en grill op een barbecue ca. 3-5 minuten aan beide kanten. Stap 5 Snij de broodjes open en bestrijk de ene helft met de yoghurtsaus en de andere helft met de tomatensaus. Beleg met blaadjes sla, een paar schijfjes tomaat, de burger en een paar schijfjes komkommer. Bestrooi met 1 koffielepel gebakken uitjes en vouw de broodjes dicht. Serveer de rest van de groenten ernaast. De beste hamburgers hoeven niet standaard van Amerikaanse afkomst te zijn, dat bewijst deze grilburger.
Kom meer te wetenPad Thai met garnalen
Ingrediënten 50 g pindanoten (gehakt) 1 eetlepel arachideolie 2 teentjes knoflook (fijngehakt) 3 lente-uitjes (in ringetjes) 3 eetlepels zoete chilisaus 100 ml water (scheutje) 200 g noedels (geweekt) 150 g paksoi (in plakjes) 200 g rauwe scampi’s (gepeld en schoongemaakt) 1 handje verse koriander (fijngehakt, plus wat blaadjes voor garnering) Sap van 1 limoen 2 eetlepels vissaus Stap 1 Hak de pindanoten in stukken en bak ze 1 minuut in een verwarmde wok, tot ze licht geroosterd zijn. Zet opzij. Verwarm in dezelfde wokpan 1 eetlepel arachideolie op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en lente-uitjes 1 tot 2 minuten, tot ze zacht zijn. Stap 2 Roer er de zoete chilisaus en een scheut water onder en doe er de geweekte noedels bij. Roerbak nog een minuut of 3. Stap 3 Doe er dan de plakjes paksoi en de rauwe scampi's bij en laat nog 3 tot 5 minuten bakken. Stap 4 Breng op smaak met fijngehakte koriander (bewaar wat voor straks), het limoensap en 2 eetlepels vissaus.Garneer met de geroosterde pindanoten en wat korianderblaadjes.
Kom meer te wetenGegrilde kreeftenstaarten
Ingrediënten 2 kreeftenstaarten Olijfolie Zout en peper 100 g boter (gesmolten) 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst) Sap van 1 citroen 1/2 theelepel paprikapoeder Verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie of bieslook) 1 citroen (in schijfjes voor grillen) Stap 1 Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 200°C. Stap 2 Bereid de kreeft voor - Knip de kreeftenstaarten met een schaar open door het midden van de schalen. Knip in de lengte, begin bij het bredere uiteinde tot je bij de bovenkant van de staart bent. Draai de staarten om en snijd met een scherp mes in een verticale lijn het vlees in het midden in. Snij tot ongeveer halverwege het vlees, niet helemaal tot aan de schaal. Steek een spies in de lengte door elke kreeft, zodat hij tijdens het koken niet opkrult. Stap 3 Breng de kreeft op smaak - Smeer de kreeften over het hele oppervlak met een kwast in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Stap 4 Grill de kreeft - Plaats de kreeften op de grill met de vleeskant naar beneden. Grill ze zonder te bewegen ongeveer 6 minuten. Als de onderkant bruin is en bijna doorbakken lijkt, draai je de kreeften om. Stap 5 Maak intussen de botersaus - Doe gesmolten boter, knoflook, citroensap en paprikapoeder in een kleine kom. Klop tot alles goed gemengd is. Zet apart. Stap 6 Afwerken en opdienen - Voeg de schijfjes citroen toe aan de grill en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Bestrijk ongeveer de helft van het botermengsel over het kreeftenvlees. Bak nog 2 tot 4 minuten tot het kreeftenvlees er ondoorzichtig uitziet. Bestrooi met verse kruiden. Leg de kreeft op de borden en besprenkel met de resterende botersaus. Tips Ontdooien van kreeftenstaarten - Leg de staarten een nacht in de koelkast (zorg dat je ze in een schaal of luchtdichte bak legt om lekken tegen te gaan). Heb je haast? Dompel de staarten ongeveer 30 minuten onder in een pan met koud water. Hoe je kunt zien wanneer de kreeft gaar is - De schaal van de kreeft kleurt fel oranje en het vlees ziet er ondoorzichtig uit (naast de verkoolde plekken). Grill hem niet te lang, anders wordt de kreeft droog en taai.
Kom meer te weten