Ingrediënten
- 1 lamsrack van 450-700 gram
Voor de marinade:
- 1 stevig aangedrukte eetlepel donkerbruine suiker
- 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 1/2 theelepel gemalen kardemom
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
Voor de aardappelen:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tot 3 theelepels Italiaanse kruiden
- 1/2 theelepel gemalen rode pepervlokken (optioneel)
- 1/2 theelepel zout
- 2 kilo Yukon Gold aardappelsen, schoongeborsteld maar niet geschild
Voor de muntsaus:
- 120 ml sherry-azijn of appelciderazijn
- 60 gram suiker
- 2/3 kop fijngehakte verse munt
- 1 snufje zout
Voorbereiding
Stap 1
Bereid het lamsvlees voor: verwarm de oven voor op 245°C. Roer in een kleine kom de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Wrijf het kruidenmengsel over het hele lamsrack. Dek het lam af en laat 30 minuten op kamertemperatuur staan.
Stap 2
Maak intussen de muntsaus: breng in een middelgrote steelpan de azijn en suiker al roerend aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost (ongeveer 1 minuut). Haal van het vuur en roer de munt en het zout erdoor. Giet de saus in een kleine kom en zet opzij tot de saus is afgekoeld tot kamertemperatuur.
Stap 3
Bereid vervolgens de aardappelsen : leg de aardappelsen in een braadslee, besprenkel met olijfolie en bestrooi met gehakte knoflook, Italiaanse kruiden, rode pepervlokken en zout. Schep om zodat de aardappelen gelijkmatig met olie en kruiden bedekt zijn. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en leg dan ook het lamsrack in de braadslee.
Stap 4
Braad het lam: nadat het lam 10 minuten gebraden is in de oven, verlaag je de oventemperatuur naar 190°C. Steek een oventhermometer in het midden van het vlees en bak verder totdat de thermometer 50°C aangeeft, dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Breng het lamsvlees over naar een snijplank en dek 10 minuten af met folie.
Stap 5
Aardappelsen afwerken: als de aardappelsen nog niet helemaal gaar zijn, doe ze dan terug in de oven en rooster ze tot ze mooi bruin zijn en gaar aanvoelen als je er met een vork in prikt, dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
Stap 6
Snij, garneer en serveer: snijd het lamsvlees in plakken. Dien op met de aardappelsen en besprenkel het vlees met de muntsaus.
TIPS
Laat het even rusten
Lamsvlees wordt gelijkmatiger geroosterd als je het vlees vóór het bakken op kamertemperatuur laat komen. 30 minuten zou voldoende moeten zijn, maar je kunt het vlees tot wel 2 uur laten rusten. Als je lamsvlees na het bakken uit de oven haalt, heeft het ook weer even tijd nodig om het vocht opnieuw over het vlees te verdelen. Als je het te snel aansnijdt, verlies je het vocht en hou je een droog stuk vlees over.