PFAS-vrij

PFAS? Niet op mijn bord! 

Kookgerei met een PFAS-vrije antikleeflaag is beter voor jou en je familie. Dat weten onze ambassadeurs maar al te goed! Want gezond koken, is PFAS-vrij koken. Ontdek waarom deze fans de switch maakten naar PFAS-vrij.


Deze video bevat reclame waarin klanten en medewerkers van GreenPan hun ervaring delen.

Wat weet jij over PFAS?

PFAS zijn giftige chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en voor onze gezondheid. Maar waarom zijn ze schadelijk? Waar zitten ze in? En kunnen we PFAS vermijden? We leggen het je hier uit.

Wat zijn PFAS?

Chemicaliën
PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor een groep van meer dan 6000 door de mens gemaakte chemische stoffen, waaronder PTFE en PFOA. Ze worden gebruikt om alledaagse gebruiksvoorwerpen water-, vet- en vuilafstotend te maken. Denk aan bepaalde types regenjassen, voedselverpakkingen, cosmetica, blusschuim en kookgerei met een traditionele antikleeflaag.


Onverwoestbaar
PFAS zijn ijzersterk en breken heel langzaam af. Sommigen zullen pas na 1000 jaar volledig verdwenen zijn. Daarom kregen ze de bijnaam ‘forever chemicals’.
Tijdens het productieproces komen PFAS terecht in het milieu, in onze voedselketen en uiteindelijk in ons lichaam.


Schadelijk
De gevolgen zijn ernstig: bijna iedereen ter wereld heeft vandaag PFAS in zijn bloed. Zijn de PFAS- concentraties in je bloed te hoog, dan zou je meer risico lopen op een verzwakt immuunsysteem en gezondheidsproblemen, zoals zwaarlijvigheid, hart- en vaatziekten, vruchtbaarheidsproblemen en kanker.

Wij zorgen voor jouw toekomst sinds 2007

Gebruik jij nog steeds pannen, potten en elektrische keukentoestellen die gemaakt zijn met schadelijke chemicaliën? Tijd voor verandering! In 2007 ontwikkelde GreenPan zijn eerste pannen met een Thermolon™ keramische antikleeflaag. Die is gemaakt op basis van een afgeleide van zand en volledig PFAS-vrij. Want alleen als het volledig PFAS-vrij is, is het gezond!


De afgelopen jaren hebben we onze pannen verder geperfectioneerd en ons assortiment uitgebreid. Vandaag vind je bij ons ook kwalitatief bakgerei en elektrische keukentoestellen met een PFAS-vrije antikleeflaag. Zo helpen wij jou om je keuken volledig PFAS-vrij te maken!

Een betere manier van koken

De pannen, potten en elektrische keukentoestellen die je gebruikt, hebben invloed op elke maaltijd die je klaarmaakt. Wij zijn ervan overtuigd dat er een betere manier van koken is: onze Thermolon™ keramische antikleeflaag is daar het grootste bewijs van. Ze zorgt voor perfecte resultaten op elke temperatuur, met minder vetstof en zonder schadelijke PFAS-chemicaliën. Daarom zeggen we: gezond koken begint met GreenPan.

Innovatief

Thermolon™ was het eerste PFAS-vrije alternatief voor traditionele antikleeflagen. Ondertussen lanceerden we de 9e generatie van onze Thermolon™ antikleeflaag én ontwikkelden we een speciale keramische antikleeflaag voor elektrische keukentoestellen, Thermolon™ Volt. In minder dan 17 jaar zijn we uitgegroeid tot één van de marktleiders in kookgerei met een gezonde antikleeflaag!

PFAS-vrij

Kunnen garanderen dat onze producten van uitstekende kwaliteit en volledig PFAS-vrij zijn, dat vinden we belangrijk. Daarom produceren we onze Thermolon™ en Thermolon™ Volt antikleeflaag volledig zelf. Zo weten we altijd precies wat er in onze producten zit.

Gezonder

Onze keramische antikleeflaag is gebaseerd op een afgeleide van zand, dus je hoeft je tijdens het koken geen zorgen te maken over schadelijke stoffen. Ze kan bovendien gebruikt worden op elke temperatuur. Je kunt er dus ook mee wokken, zodat voedingsstoffen en vitaminen beter bewaard blijven.

GreenPan, het PFAS-vrije alternatief

Shop nu

Bronnen

‘How Teflon is made -Background, History, Raw Materials, The Manufacturing process of Teflon’ – 2006 ; ‘An Industrial Approach to Evaluation of Pyrolysis and Combustion Hazards‘ – Environmental Health Perspectives, 1975 Jun ; ‘Polymer fume fever and other fluorocarbon pyrolysis-related syndromes’ – Entrez PubMed, 1993 Jul ; ‘Toxicological Profile for Perfluoroalkyls.’ – Agency for Toxic Substances and Disease Registry, 2018 Jun ; Intertek Labtest ‘Testing of a Frying Pan for Emission of Toxic Gases’ - 2007 July ; ‘Basic Information on PFAS’ – United States Environmental Protection Agency, 2018 Jun; ‘KEMI Report Occurrence and use of highly fluorinated substances and alternatives’ – Swedish Chemicals Agency, 2015 ; ‘Fact Sheet PFOA & PFOS Drinking Water Health Advisories – United States Environmental Protection Agency, 2016 Nov ; ‘Supplying of scientific information concerning the safety and toxicology of : GreenPan™ cooking utensils and Thermolon™ anti-stick technology” – Prof. Dr. J. Tytgat, 2008 Feb ; ‘Polytetrafluoroethylene Toxicosis in Recently Hatched Chickens (Gallus domesticus)’ – Comp Med. 2012 Feb ; WWF Chain of Contamination: The Food Link – 2006; Synthesis paper on per- and polyfluorinated chemicals (PFCS)’ – OECD, 2013; ‘Working towards a global emission inventory of PFASS: focus on PFCAS – status quo and the way forward’ – OECD, 2015;

https://www.pfasfree.org.uk/https://waarzitwatin.nl/https://www.eea.europa.eu/themes/human/chemicals/emerging-chemical-risks-in-europehttps://www.regeringen.se/49e14e/contentassets/bc1b86d633ed4615bf367ae7d2192bcc/eu-strategy-for-pfass_december-19.pdfhttps://www.oecd.org/chemicalsafety/portal-perfluorinated-chemicals/aboutpfass/http://ehp.niehs.nih.gov/1509934/