Gegrilde kreeftenstaarten

Kreeft goed klaarmaken moeilijk? Echt niet! Onze gegrilde kreeftenstaarten met knoflookboter zijn zo makkelijk te maken en zo lekker dat je hierna nooit meer naar een visrestaurant hoeft te gaan. Combineer met onze gegrilde NY strip steak met knoflook en rozemarijn voor de ultieme surf & turf.
35 minuten
3 kreeftenstaarten

Ingrediënten

  • 3 kreeftenstaarten, ontdooid
  • 2 theelepels olijfolie (geschikt voor bereiding op hoge temperatuur)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels boter, gesmolten
  • 1 tot 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 citroen, in schijfjes gesneden
  • 1 theelepel gehakte verse peterselie of bieslook

Voorbereiding

Stap 1

Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 200°C.

Stap 2

Bereid de kreeft voor - Knip de kreeftenstaarten met een schaar open door het midden van de schalen. Knip in de lengte, begin bij het bredere uiteinde tot je bij de bovenkant van de staart bent. Draai de staarten om en snijd met een scherp mes in een verticale lijn het vlees in het midden in. Snij tot ongeveer halverwege het vlees, niet helemaal tot aan de schaal. Steek een spies in de lengte door elke kreeft, zodat hij tijdens het koken niet opkrult.  

Stap 3

Breng de kreeft op smaak - Smeer de kreeften over het hele oppervlak met een kwast in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Grill de kreeft - Plaats de kreeften op de grill met de vleeskant naar beneden. Grill ze zonder te bewegen ongeveer 6 minuten. Als de onderkant bruin is en bijna doorbakken lijkt, draai je de kreeften om. 

Stap 5

Maak intussen de botersaus - Doe gesmolten boter, knoflook, citroensap en paprikapoeder in een kleine kom. Klop tot alles goed gemengd is. Zet apart.

Stap 6

Afwerken en opdienen - Voeg de schijfjes citroen toe aan de grill en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Bestrijk ongeveer de helft van het botermengsel over het kreeftenvlees. Bak nog 2 tot 4 minuten tot het kreeftenvlees er ondoorzichtig uitziet. Bestrooi met verse kruiden. Leg de kreeft op de borden en besprenkel met de resterende botersaus.

 

Tips

Ontdooien van kreeftenstaarten - Leg de staarten een nacht in de koelkast (zorg dat je ze in een schaal of luchtdichte bak legt om lekken tegen te gaan). Heb je haast? Dompel de staarten ongeveer 30 minuten onder in een pan met koud water.

 

Hoe je kunt zien wanneer de kreeft gaar is - De schaal van de kreeft kleurt fel oranje en het vlees ziet er ondoorzichtig uit (naast de verkoolde plekken). Grill hem niet te lang, anders wordt de kreeft droog en taai.

Toon meer