Focaccia

Heerlijke combinatie van olijven en tomaten
70 min
4 personen

Ingrediënten

  • 15 g verse gist of 2 tl gedroogde gist
  • 3 tl suiker
  • 300 ml water
  • 500 g broodmeel, plus extra voor achteraf
  • 3 tl zout
  • 300 g kerstomaatjes
  • 150 g zwarte olijven
  • 10 el extra vierge olijfolie
  • Een paar verse takjes rozemarijn
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voorbereiding

Stap 1

Los de suiker op in de helft van het lauwe water.

Stap 2

Maak op een schoon werkvlak of in een grote kom een hoopje van de meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet er de opgeloste gist in. Schep er langzaam steeds meer meel in, tot het volledige gistmengsel is opgenomen. Giet de andere helft van het lauwe water in het midden en vermeng geleidelijk met al het meel om een vochtig deeg te vormen.

Stap 3

Rol, duw en vouw het deeg gedurende 5 minuten.

Stap 4

Bestrooi je handen met bloem en hul de bovenkant van het deeg in een dun laagje. Maak er een ronde vorm van en leg die op een bakplaat. Laat rusten en rijzen in een warme ruimte. Dit duurt ongeveer 40 minuten.

Stap 5

Neem het gerezen deeg en duw er de lucht uit. Leg het dan op een bebloemd werkvlak en rol uit tot een dikte van zo'n 2,5 cm. Leg het op een bebloemde bakplaat en duw het deeg uit tot het de hele plaat vult.

Stap 6

Strijk er de olijfolie op, duw er de tomaatjes en olijven in, en bestrooi met de rozemarijn. Duw je vingers over het hele deeg tot de bodem van de bakplaat. Zo krijgt het brood een klassieke vorm en vormen er inkepingen waarin tijdens het bakken plasjes olie blijven staan.

Stap 7

Laat rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld en bestrooi met zout en peper. Schuif voorzichtig in een voorverwarmde oven van 220 °C/gasstand 7. Laat 20 minuten bakken, tot het brood knapperig en goudkleurig is vanbuiten, maar zacht vanbinnen.

Toon meer