Vis in zoutkorst

Wat dacht je van een origineel feestrecept met verse vis? Dit spectaculaire ovengerecht lijkt misschien veel werk, maar is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Het allerleukste? Die krokante zoutkorst openbreken!
40 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks witte vis, zoals rode snapper of zwarte zeebaars (de hele vis, schoongemaakt, ontschubd en van ingewanden ontdaan, met bijgeknipte vinnen).
  • 2 kg zout
  • 1 kopje eiwit
  • 6 takjes verse rozemarijn
  • 6 takjes verse tijm
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden

Om te serveren:

  • Olijfolie
  • Gebakken zeezout en versgemalen peper
  • Citroen

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C

Stap 2

Meng in een grote kom zout, eiwit en Herbes de Provence door elkaar. Knijp wat van het mengsel in je hand en als het nog steeds uit elkaar kruimelt, voeg dan telkens een eetlepel water toe tot het mengsel zijn vorm kan behouden en een kneedbare consistentie heeft.

Stap 3

Strijk op een grote koekenpan het zoutmengsel ongeveer een halve centimeter dik uit in een vorm die iets groter is dan de vis. Leg de vis op het zout en vul hem met verse rozemarijn, tijm en gesneden citroen.

Stap 4

Leg de rest van het zoutmengsel stevig op de vis en zorg ervoor dat er geen zout in de binnenste holtes komt. Als de vis volledig bedekt is met het zoutmengsel, plaats hem dan in de oven en bak hem gedurende 25-30 minuten.

Stap 5

Breek de zoutkorst open en borstel voorzichtig het zout van de vis. Haal de vis uit de pan en gooi huid en graten weg. Leg de vis op een bord en werk af met olijfolie, zout en peper en vers geperste citroen.

Tip

Als je één vis klaarmaakt, gebruik dan 1,5 kg zout en 2/3 kopje eiwit. Verminder ook de kooktijd tot 20 minuten.

Toon meer