Ingrediënten
- 3 gedroogde chilipepers
- 25 g pepers
- 4 kaneelstokjes
- 30 g gedroogde porcini
- 1 hele kip
- Zout en peper
- 2 citroenen, 1 gehalveerd en de andere in 4 partjes gesneden
- 60 ml olijfolie
- 500 g selderij (ongeveer 6-8 stokken), onder een lichte hoek in stukken van 4 cm gesneden
- 2 uien, geschild en elk in 8 partjes gesneden
- 6 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes gesneden
- 8 takjes tijm
- 320 g orzo
- 1 el bladpeterselie, grof gehakt
Voorbereiding
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200°C
Stap 2
Doe de pepers en de kaneel in een kleine koekenpan op een middelhoog vuur en bak ze ongeveer acht minuten, of tot ze geurig en geroosterd zijn. Doe de eekhoorntjesbrood en 1,1 liter kokend water in een grote kom. Dek af met een bord en laat minstens 15 minuten weken.
Stap 3
Dep ondertussen de kip droog en bestrooi hem helemaal met een halve theelepel zout en flink wat zwarte peper en vul de holte met een halve citroen.
Stap 4
Zet een grote ovenvaste, gietijzeren pan op een middelhoog vuur en voeg twee eetlepels olie toe. Voeg de kip toe en bak deze aan alle kanten bruin - ongeveer zeven minuten.
Stap 5
Breng de kip over op een bord, voeg de resterende twee eetlepels olie toe aan de pan, samen met de selderij en de ui, en bak zes minuten, tot ze licht goudbruin zijn. Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog een minuut, tot ze geurig zijn.
Stap 6
Doe de kip terug in de pan met de borst naar boven en giet er het eekhoorntjesbrood bij, samen met alle aromaten, twee theelepels zout en een flinke scheut zwarte peper. Breng het geheel aan de kook, dek af met een deksel en zet het 50 minuten in de oven.
Stap 7
Haal de kip uit de oven en duw wat van de orzo in de holte.
Stap 8
Dek opnieuw af en bak nog 20 minuten, tot de orzo gaar is en het meeste vocht heeft opgenomen.
Stap 9
Zet de oven hoger op 220°C, verwijder het deksel en bak nog 10 minuten, of tot de bovenkant bruin is. Laat 10-15 minuten afkoelen.
Stap 10
Om te serveren: knijp de andere citroenhelft erover uit, bestrooi met de peterselie en serveer direct uit de pan, met de partjes citroen ernaast.