Doorgaan naar artikel

Recepten

Quiche met spinazie & geitenkaas

Quiche met spinazie & geitenkaas

  INGREDIËNTEN: 1 rol taartdeeg (voor een taartvorm van 24 cm diameter) 25 gram boter 1 grote ui, fijngesneden 200 gram verse spinazie, uitgelekt Peper en zout naar smaak 3 eieren 150 ml melk 100 gram geitenkaas, in stukjes Stap 1 Zet het ovenrooster centraal in de oven en verwarm voor op 200 °C. Rol het taartdeeg uit en leg het in een koekenpan met een diameter van 24 cm. Prik voorzichtig met een vork in het taartdeeg, maar prik er niet helemaal doorheen. Dek af met folie en verzwaar met bakknikkers. Bak ongeveer 15 minuten in de oven tot het deeg bruin is. Haal uit oven en zet opzij. Stap 2 Smelt intussen de boter in een middelgrote koekenpan op matig vuur. Voeg de ui toe en bak ongeveer 4 minuten al roerend tot hij wat bruin begint te worden. Voeg de uitgelekte spinazie toe en breng op smaak met peper en zout. Stap 3 Schep het spinaziemengsel in de taartbodem. Klop de eieren en melk los en giet het mengsel over de spinazie. Verdeel de stukjes geitenkaas over de quiche. Giet er het eiermengsel overheen. Stap 4 Bak ongeveer 35 minuten in de oven tot de quiche goed gerezen is en hier en daar bruin ziet. Laat 10 minuten afkoelen. Haal de quiche uit de pan, verdeel in porties en dien op.

Kom meer te weten
Vistaco's met avocadocrème

Vistaco's met avocadocrème

  Ingrediënten 300-400 g visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw, tilapia of een andere witte vis) 3 eetlepels limoensap (versgeperst) 1 theelepel chipotle poeder (of meer naar smaak) 1/2 theelepel knoflookpoeder 150 g rode kool (fijngesneden) 1 kleine rode ui (fijn gesnipperd) 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels verse koriander (fijngehakt) 1 rijpe avocado 100 g yoghurt (bijvoorbeeld Griekse yoghurt) 2 lente-uitjes (fijn gesneden) Zout en peper naar smaak 4-6 tortilla’s (om te serveren) Optioneel: feta (voor garnering) Stap 1 Marineer de vis: doe de vis in een middelgrote kom, voeg 1 eetlepel limoensap, de chipotle, en het knoflookpoeder toe en schep goed om tot alle vis bedekt is. Zet minimaal 20 minuten in de koelkast.    Stap 2 Maak intussen de koolsalade: roer in een middelgrote kom de rode kool, ui, olijfolie en koriander met 1 eetlepel limoensap door elkaar. Zet apart.    Stap 3 Maak de avocadocrème: gebruik een normale mixer of een staafmixer en meng het avocadovruchtvlees, de yoghurt en de lente-uitjes met 2 eetlepels limoensap en een beetje zout en peper tot een gladde, romige massa. Zet apart.   Stap 4 Bak de vis: verwarm de olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Bak de gemarineerde vis tot hij goudbruin en doorbakken is, dit duurt ongeveer 2 minuten per kant.    Stap 5 Opdienen en genieten: doe een schep avocadocrème op een warme tortilla en leg er een of twee stukken vis op. Maak het af met een schepje koolsalade en wat feta, indien gewenst.    TIPS Drie manieren om tortilla’s te verwarmen  Onze favoriete methode om tortilla's op te warmen is in een droge koekenpan op het fornuis op matig vuur. Bak ze tot ze bruin beginnen te worden, ongeveer 30 seconden per kant. Je kunt ook stapels van 5 tortilla's in aluminiumfolie wikkelen en ze ongeveer 15 minuten in een oven van 180°C verwarmen. Als je veel trek hebt, doe je ze even in de magnetron. Leg een vochtig stuk keukenpapier op een stapeltje van 5 tortilla’s en doe ze in stappen van 30 seconden in de magnetron tot ze door en door heet zijn.    Maak het jezelf gemakkelijk  Onze keramische GreenPan koekenpannen met antiaanbaklaag bakken de vis mooi bruin en zijn in een handomdraai schoon, zonder te hoeven weken. 

Kom meer te weten
Frittata

Frittata

  Ingrediënten 600 g aardappelen 150 g kerstomaatjes 100 g doperwten (diepvries, ontdooid) 1 middelgrote ui 3 eieren 150 ml room (bijv. kookroom of slagroom) 2 eetlepels verse bladpeterselie (fijngehakt) 100 g feta (verkruimeld) Olijfolie (om te bakken) Zout en peper naar smaak Stap 1 Verwarm de oven voor op 180ᵒC. Boen en snij ondertussen de aardappelen en kook ze beetgaarin ongeveer 15 minuten. Laat zeafkoelen en snijze vervolgens in plakjes. Stap 2 Bereidnu de andere groenten voor. Spoel de kerstomaatjes schoon en laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui en snij de bladpeterselie fijn. Stap 3 Kluts in eenkom de eieren los en voeg de room, peterselie, peper en zout toe. Meng dit goed. Stap 4 Verhit wat olijfolie in een grote braadpan. Zorg ervoor dat deze pan ook in de oven kan!Voeg de aardappelplakjes en ui toe en bak ditgedurende 5 minuten. Roer het geheel regelmatig door. Stap 5 Schenk het eiermengsel over de aardappelplakjes. Strooi deerwten, kerstomaatjes en verkruimelde fetaer overheen. Laat een paar minuten bakkenen schuif de pan vervolgens in de oven. Laat het geheel garen totdat het ei gestold is. 

Kom meer te weten
Pad Thai

Pad Thai

  Ingrediënten Voor de saus: 3 eetlepels vissaus 2 eetlepels tamarindepasta 1 eetlepel sojasaus 1 eetlepel palmsuiker of bruine suiker 1 theelepel chilipeper (naar smaak) Voor de Pad Thai: 200 g rijstnoedels 2 eetlepels plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) 250 g kipfilet, in stukjes gesneden 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eieren, losgeklopt 100 g taugé 50 g pinda's, grof gehakt 2 lente-uitjes, in ringetjes Verse koriander, naar smaak Partjes limoen, om te serveren Zout, naar smaak Stap 1 Maak de saus: meng in een kleine kom alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar. Zet opzij.     Stap 2 Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking en spoel ze goed met koud water, zodat ze niet gaan kleven.     Stap 3 Bak de kip: verhit ongeveer een eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de kip, samen met de lookin de pan, breng op smaak met zout en bak ongeveer 3-4 minuten tot de kip gaar is.    Stap 4 Kluts de eieren: schuif de kip naar één kant van de pan en schenk wat extra olie aan de andere kant. Giet de geklopte eieren in de pan en blijf roeren.     Stap 5 Maak de pad thai af: wanneer de eieren gaar zijn, maar nog wel een beetje vochtig, voeg je de saus toe aan de pan samen met de noedels, taugé en pinda's. Roer alles goed door elkaar tot de noedels door en door warm zijn.     Stap 6 Verdeel de pad thai over kommetjes en versier met de lenteui, koriander, wat extra pinda’s en een partje limoen.     Ga voor variatie – Vervang de kip door garnalen of ga voor vegetarisch met tofu, gebruik dan gewoon extra sojasaus in plaats van vissaus. Voeg meer groenten toe door de rijstnoedels te vervangen door courgettepasta. 

Kom meer te weten
Pad Thai met garnalen

Pad Thai met garnalen

  Ingrediënten 50 g pindanoten (gehakt) 1 eetlepel arachideolie 2 teentjes knoflook (fijngehakt) 3 lente-uitjes (in ringetjes) 3 eetlepels zoete chilisaus 100 ml water (scheutje) 200 g noedels (geweekt) 150 g paksoi (in plakjes) 200 g rauwe scampi’s (gepeld en schoongemaakt) 1 handje verse koriander (fijngehakt, plus wat blaadjes voor garnering) Sap van 1 limoen 2 eetlepels vissaus Stap 1 Hak de pindanoten in stukken en bak ze 1 minuut in een verwarmde wok, tot ze licht geroosterd zijn. Zet opzij. Verwarm in dezelfde wokpan 1 eetlepel arachideolie op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en lente-uitjes 1 tot 2 minuten, tot ze zacht zijn. Stap 2 Roer er de zoete chilisaus en een scheut water onder en doe er de geweekte noedels bij. Roerbak nog een minuut of 3. Stap 3 Doe er dan de plakjes paksoi en de rauwe scampi's bij en laat nog 3 tot 5 minuten bakken. Stap 4 Breng op smaak met fijngehakte koriander (bewaar wat voor straks), het limoensap en 2 eetlepels vissaus.Garneer met de geroosterde pindanoten en wat korianderblaadjes.

Kom meer te weten
Eenpans gerecht met geroosterde groentjes, falafel en feta

Eenpans gerecht met geroosterde groentjes, falafel en feta

  Ingrediënten 1 grote zoete aardappel 1 ui 2 lente-uitjes (witte en groene gedeelten apart) 1 courgette 150 g sugarsnaps 1 teentje knoflook 1 eetlepel olijfolie (plus extra voor het bakken) 1 theelepel Provençaalse kruiden 150 g falafels 100 g feta (verkruimeld) Verse peterselie Peper en zout Stap 1 Wrijf de zoete aardappel goed schoon onder koud stromend water. Als de schil te hard is of teveel beschadigd, dan kan je de aardappel eventueel schillen, maar dit hoeft echt niet. Snij de aardappel in blokjes en doe deze in een mengkom, giet er 1 eetlepelolijfolie bij en kruid met peper en zout. Snipper ook de ui en het witte gedeelte (het groen gebruiken we bij de afwerking) van de lente-ui fijn en voeg dittoe aan de aardappelblokjes. Roer alles goed door elkaar. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de aardappelenen de ui toe van zodra je pan goed warm is. Bak ongeveer 5 minuutjes tot allesmooi begintte bruinen Stap 2 Was de courgette en snij ze in schijfjes van ongeveer 5mm dik. Snij ook de look fijn of gebruik een lookpers. Was de sugarsnaps. Doe alles in de mengkom en voeg ook hier een lepeltje olijfolie toe. Kruid opnieuw met peper en zout en de Provencaalse kruiden. Roer goed. Voeg toe aan de pan met de aardappel en verhoog eventueel het vuur, zodat alles mooi bakt. Voeg na ongeveer3 minuten ook de falafels toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuutjes, tot alles mooi gaar is. Roer regelmatig goed door. Stap 3 Haal de pan van het vuur en kruid je gerecht indien nodig nog af met peper en zout.Verkruimel er de feta over en verdeel er het groen van de lente uit en de verse peterselie over.    TIPS Andere groenten. Je kan dit gerecht ook perfect maken met andere groenten. Hou rekening met de volgende vuistregel: Bak de hardste groenten eerst (aardappel, wortel, paprika,...) en voeg daarna telkens zachtere groenten toe (courgette, tomaat, ...) deze moeten immers minder lang meestoven. Zo zijn alle groentjes mooi gaar. Graag een andere smaak. Varieer niet alleen met je ingrediënten, maar ook met je kruiden. Hou je bijvoorbeeld van de Midden-Oosterse smaken? Voeg van een eetlepeltje ras-el-hanout toe ipv de Provencaalse kruiden. Vooraf maken? Geen tijd te verliezen? Maak dit gerecht tot en met stap 2 vooraf klaar. Laat afkoelen en bewaar in een goedafgesloten pot in de koelkast. Warm het net voor het eten goed op en werk af zoals beschreven in stap 3 

Kom meer te weten
Biefstuk met wokgroenten

Biefstuk met wokgroenten

  Ingrediënten 400 g biefstuk (bijvoorbeeld entrecote of ribeye) 1 rode ui 1 rode paprika 150 g peultjes 200 g broccoli (in kleine roosjes) 2 eetlepels sojasaus Verse koriander (naar smaak) 2 eetlepels olie (om te bakken) Zout en peper (naar smaak) Step 1 Verhit de olie in een wok of bakpan. Doe het vlees erbij en bak tot het naar smaak gaar is (ongeveer 3 tot 4 minuten voor medium). Step 2 Haal het vlees van het vuur, dek af met folie en laat het zo even rusten terwijl je de groenten klaarmaakt. Step 3 Doe de rode ui, paprika, peultjes en broccoli in de wok of bakpan en roerbak gedurende 3 à 4 minuten. Breng de groenten op smaak met sojasaus, zout en peper. Voeg de koriander toe en verdeel het geheel vervolgens over vier borden.  Step 4 Snij het vlees in plakken en leg bovenop de groente. Serveer. Wie kan de smaak van goed gebakken biefstuk weerstaan? Serveer met kleurrijke groenten.

Kom meer te weten
No meat BBQ

No meat BBQ

  Ingrediënten Voor het naanbrood: 300 g bakmeel 150 g yoghurt (naturel) 1 tl zout 3 el olijfolie 1 teentje knoflook (geperst) 1 tl za’atar Peper en zout naar smaak Voor de rode koolsalade: 200 g rode kool 1 kleine venkel 4-5 radijsjes 1 wortel 2 stengels selderij 1 kleine ui 1 tl zout Zeste van 1 citroen 1/2 tl venkelzaadjes Verse kruiden naar keuze (bijv. peterselie, munt) Voor de mayonaisedressing: 1 eigeel 1 tl mosterd 1 el azijn 1 tl suiker 1 el citroensap 1 teentje knoflook (fijngehakt) 100 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie) Snufje cayennepeper Peper en zout naar smaak Voor de brochettes: 4-6 stuks brochettes (bijv. kip, lamsvlees of vegetarisch) Voor de frisse dip: 150 g zure room 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst) 2 el verse peterselie (fijngehakt) 2 el verse munt (fijngehakt) Stap 1 Maak het naanbrood. Kneed een soepel deeg van het bakmeel met de yoghurt en het zout en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit op een bebloemd werkvlak. Laat intussen een grillpan goed heet worden. Meng de olijfolie met een geperst teentje knoflook en de za’atar en breng deze kruidenolie op smaak met wat peper en zout. Leg een lapje deeg in de hete grillpan en borstel in met de kruidenolie. Bak het naanbrood goudbruin in 2 tot 3 min per kant en draai het dan om. Bestrijk ook de andere kant met de kruidenolie en bak nog eens 2 tot 3 min. Stap 2 Maak de rode koolsalade. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en de venkel. Snij de kool, radijsjes, venkel, wortels, selderij en ui heel fijn met een scherp mes of mandoline. Doe de gesneden groenten in een grote schaal, schep er het zout doorheen en laat 20 min rusten. Maak ondertussen de dressing. Doe eigeel, mosterd, azijn, suiker, citroensap, knoflook in een foodprocessor en meng goed. Giet er langzaam de olie bij terwijl de machine draait, tot je mayonaise krijgt. Breng op smaak met cayennepeper. Spoel de gesneden groenten ongeveer 2-3 minuten onder de koude kraan en zwier ze daarna droog. Schik de groenten in een grote schaal en voeg de citroenzeste, venkelzaadjes en kruiden toe. Breng de salade op smaak met de mayonaisedressing en schep alles goed om. Stap 3 Maak de brochettes. Bak de brochettes 4 à 5 min op middelhoog vuur. Meng de zure room met de knoflook, de gesnipperde peterselie en munt. Serveer de brochettes met de frisse dip, de koolsalade en het verse naanbrood. 

Kom meer te weten
Sally’s pulled pork

Sally’s pulled pork

  Ingrediënten Voor het gebraad: Varkensgebraad (grootte naar keuze) Rub: Zout Zwarte peper Paprikapoeder Knoflookpoeder Uienpoeder Eventueel andere kruiden naar smaak (bijv. cayennepeper, komijn) Aluminiumfolie Appelsap of appelciderazijn (enkele lepels) Voor de BBQ saus: Ketchup Appelciderazijn Bruine suiker Worcestersaus Mosterd Knoflookpoeder Paprikapoeder Eventueel hete saus of cayennepeper naar smaak Voor de koolsla: Kool (bijvoorbeeld witte of groene kool) Wortelen (geraspt) Dressing: Mayonaise Azijn (bijvoorbeeld appelazijn) Suiker Zout en peper Overige: Hamburgerbroodjes Stap 1 Gebraad: Voeg de ingrediënten van de rub samen en masseer het rondom het vlees. Wikkel het gebraad in aluminiumfolie en laat 12 tot 24 uur rusten in de koelkast. Neem het gebraad de laatste 2 uur uit de koelkast om het terug op kamertemperatuur te brengen. Verwarm de oven voor op 110 °C en plaats het vlees erin. Het is klaar wanneer de kerntemperatuur 90 tot 93 °C heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van het gebraad neemt dit ongeveer 10 uur in beslag. Haal het gebraad uit de oven en giet er enkele lepels appelsap of appelciderazijn over. Laat een halfuurtje rusten. Trek tot slot het botermalse vlees in draderige pluksels met twee vorken.  Stap 2 BBQ saus: Breng alle ingrediënten samen in een kom en klop met behulp van een mixer tot een mooi en glanzend geheel.  Stap 3 Koolsla: Snij de kool in stukken en rasp de wortelen. Breng alle ingrediënten voor de dressing samen en giet over de kool en wortelen. Roer goed zodat de dressing gelijkmatig is verdeeld. Stap 4 Serveer het varkensvlees op een hamburgerbroodje met daarop de BBQ saus en koolsla. Smakelijk!  Tips Kruiden van Mill & Mortar Smokey Sally is een kruidenmix voor alle liefhebbers van een lekker intense BBQ smaak. Het unieke aroma van Spaanse paprika geeft deze blend haar mooie gerookte smaak. Gebruik Smokey Sally bij wit vlees, in een marinade met olie, azijn en zout. Of gebruik voor een overheerlijke pulled pork. 

Kom meer te weten