Recepten
American pancakes met bosbessen en ahornsiroop
Ingrediënten 125 ml karnemelk 1 ei 30 g boter, gesmolten 150 g bloem 1 theelepel bakpoeder Snufje zout 1 eetlepel vanillesuiker 150 g verse bosbessen (3/4 door het beslag, rest om te serveren) Esdoornsiroop, om te serveren Stap 1 Smelt de boter in een pan Giet de karnemelk in een kom, voeg het ei toe en klop goed op. Voeg de gesmolten boter toe. Stap 2 Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder, het zout en de vanillesuiker. Klop het bloemmengsel geleidelijk door het beslag. Meng er 3/4 van de verse bosbessen doorheen. Zet de rest van de bosbessen aan de kant. Stap 3 Verwarm een pannenkoekenpan op een matig vuur. Giet kleine lepels van het beslag in de pan en vorm pannenkoeken van zo’n 10 cm diameter. Bak 1 tot 2 minuten aan elke zijde. Stap 4 Serveer de warme pannenkoeken met de rest van de bosbessen en de esdoornsiroop.
Kom meer te wetenChurros met chocolade-ganache
Ingrediënten Voor de churros: 240 ml water 120 ml melk 100 g boter 2 eetlepels suiker Snufje zout 150 g bloem 3 eieren Plantaardige olie om in te frituren (laag van ca. 2 cm) 100 g kristalsuiker 2 theelepels kaneel Voor de chocoladeganache: 150 g pure chocolade (in stukjes) 120 ml slagroom 1/2 theelepel kaneel Snufje zout BEREIDINGSWIJZE Begin met het churrodeeg - Doe water, melk, boter, suiker en zout in een middelgrote steelpan en verhit op matig vuur. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Haal van het vuur. Voeg de bloem toe: Voeg nu direct in één keer alle bloem toe en roer krachtig met een houten lepel tot alle bloem goed door het deeg gemengd is. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf roeren tot het deeg een bal vormt en een dunne laag op de bodem van de pan achterlaat. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Maak het deeg af: Doe het mengsel in een grote kom en klop met een elektrische mixer ongeveer 2 minuten op middelhoge snelheid tot het mengsel iets is afgekoeld. Voeg een voor een de eieren toe, klop na elk ei door tot het helemaal is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Blijf kloppen tot het deeg glad wordt. Bereid je voor om te bakken: Schenk in een grote pan een laag van ongeveer 2 centimeter olie. Zet op matig vuur totdat de olie een temperatuur van 190°C heeft bereikt. Meng in een ondiepe kom of ovenschaal alvast de kristalsuiker en kaneel voor het rollen. Bak de churros: Doe het deeg over in een spuitzak met een grote open sterpunt. Houd de zak een paar centimeter boven de olie en spuit voorzichtig 4 tot 6 duimlange slierten deeg, knip ze af met een schaar. Werk in batches, ongeveer 4-5 churros per keer. Bak ze ongeveer 1 1/2 minuut tot de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak nog ongeveer een minuut verder. Haal de churros uit de pan met een tang of een schuimspaan, wentel ze in het kaneelsuikermengsel en leg ze op een koelrek. Herhaal dit met de rest van het deeg, en zorg ervoor dat de temperatuur van de olie na elke batch weer op 190°C komt. Maak ondertussen de ganache: Doe de chocolade in een middelgrote kom. Breng de room in een kleine steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de hete room over de chocolade en laat de chocolade smelten, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg kaneel en zout toe en klop met een garde tot alles goed gemengd is. Schenk de ganache over in een serveerkom. Serveer en geniet: Leg de warme churros in een schaal of op een bord, serveer de chocoladeganache erbij en eet smakelijk! TIPS Spuittip Heb je geen spuitzakken in huis? Knip gewoon een hoekje af van een grote plastic ziplock zak, vul de zak met deeg en spuit erop los. De churros zullen er niet zo chic uitzien, maar ze zullen even lekker smaken. Snel plakken Leg de churros op een met keukenpapier bekleed bord en dep de overtollige olie af als dat nodig is, maar rol ze zo snel mogelijk in de kaneelsuiker, anders blijft deze niet goed plakken. En er is niets triester dan een naakte churro...
Kom meer te wetenWentelteefjes met kaneelsuiker
Ingrediënten 4 tot 6 sneetjes stevig brood (bij voorkeur een dag oud) 3 eieren 250 ml melk 1 theelepel vanille-extract of 1 vanillepeul (zaadjes) Snufje nootmuskaat Snufje zout 2 eetlepels suiker 1 theelepel kaneel 1 eetlepel boter (plus extra om in te bakken) Stap 1 Maak eerst de custard: Klop de eieren, de melk, de vanille, de nootmuskaat en het zout door elkaar in een diep bord of een ovenschaal. Stap 2 Bereid je voor op het bakken: In een kleine kom meng je de suiker en kaneel goed door elkaar. Smelt ongeveer een eetlepel boter in een grote koekenpan op matig vuur tot het borrelt. Kantel de pan om de boter gelijkmatig te verdelen. Stap 3 Bereid ondertussen de wentelteefjes voor: Dompel een paar sneetjes brood onder in het custardmengsel en draai ze net zo lang om tot ze gelijkmatig verzadigd zijn. Dit hoeft maar ongeveer 5 seconden per kant te duren, anders loop je het risico dat het brood uit elkaar begint te vallen. Stap 4 Bak de wentelteefjes: Schud voorzichtig de overtollige custard van het brood af en leg het brood in de koekenpan. Herhaal dit proces tot de koekenpan vol is. Laat de wentelteefjes een paar minuten bakken, totdat de onderkant goudbruin begint te worden. Doe nog wat boter in de koekenpan, verdeel goed en draai de wentelteefjes om. Bak de andere kant 2 tot 3 minuten en bestrooi de bovenkant van het brood met het kaneelsuikermengsel. Draai ze dan nog een keer voorzichtig om en bak tot de suiker gekarameliseerd is, dat duurt nog eens 2 tot 3 minuten. Herhaal met de overgebleven sneetjes brood en de kaneelsuiker. Serveer, indien mogelijk, vers uit de koekenpan, met de krokante kaneelkant naar boven. TIPS Berry Delicious Maak de wentelteefjes nóg lekkerder met een lepel warme bessencompote. Die heb je in een paar minuten gemaakt met een combinatie van verschillende bessen, vers of bevroren. Lekker! Houd ze warm! Wil je iedereen tegelijk serveren? Hou de gebakken wentelteefjes warm op een bakplaat in een oven van 95°C. Verwarm eventuele restjes (als die er zijn) opnieuw in de oven op 175°C tot ze lekker knapperig zijn.
Kom meer te wetenDuitse mega pannenkoek
Ingrediënten 3 eieren 250 ml melk 100 g bloem 2 eetlepels suiker 1 theelepel vanille-extract Snufje zout 2 eetlepels boter (plus extra voor de pan) Verse bessen (bijv. aardbeien, bosbessen) Poedersuiker (voor garnering) Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C. Doe boter in een grote ovenvaste koekenpan en plaats in de oven tot de boter begint te knetteren. Stap 2 Maak intussen het beslag: Klop in een middelgrote kom de eieren krachtig los. Voeg de melk toe en klop nog ongeveer 1 minuut. Voeg de bloem, suiker, vanille en zout toe en blijf krachtig kloppen om alle klontjes te verwijderen. Stap 3 Maak de pannenkoek: Haal de koekenpan uit de oven en zorg dat de boter goed over de bodem verdeeld is. Giet het beslag in de hete pan en zet de pan ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. De pannenkoek is klaar als hij in het midden schuimt en aan de randen mooi bruin is. Garneer met een klontje boter, verse bessen en een flinke laag poedersuiker. Serveer warm. TIPS Glad beslag Om snel een zijdezacht, glad beslag te maken, meng je de ingrediënten in een blender of keukenmachine. Maak de mixer snel weer schoon door hem tot de helft met heet water te vullen, een druppel afwasmiddel toe te voegen en 10 seconden te mixen. Even afspoelen en klaar! Gebruik een suikerstrooier of zeef om de poedersuiker gelijkmatig te verdelen. Je kunt hier ook een theezeefje voor gebruiken.
Kom meer te wetenWentelteefjes
Ingrediënten Boter (voor het invetten van de slowcooker, ongeveer een klontje) Brood (bij voorkeur een stevige soort, in dikke sneden gesneden) Eieren Melk Room Kristalsuiker Vanille-extract Zout Kaneel Nootmuskaat Poedersuiker (voor garnering) Esdoornsiroop (voor serveren) Vers fruit (optioneel, voor erbij) Stap 1 Leg een klontje boter in de slowcooker. Selecteer de Slow Cook LO stand en stel de timer in op 2.5 uur. Laat de boter smelten en wrijf ze dan over het oppervlak van je slowcooker. Stap 2 Snij het brood in dikke sneden en snij elke snede in 4 stukken. Verdeel het brood over de slowcooker. Stap 3 Meng de eieren, melk, room, kristalsuiker, het vanille-extract, zout, de kaneel en nootmuskaat in een mengkom. Giet over het brood en zet het deksel op de slowcooker. Stap 4 Serveer warm of lauw met poedersuiker, esdoornsiroop en vers fruit.
Kom meer te wetenAndouille worst met spinazie en een spiegelei
Ingrediënten (voor 2 personen): Voor de worst en eieren: 4 plakjes worst (bijv. Italiaanse, merguez of vegetarische variant) 4 eieren Zout (naar smaak) Versgemalen zwarte peper (naar smaak) Voor de spinazie: 1 eetlepel olijfolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 150–200 g verse spinazie Partjes citroen, om uit te knijpen Stap 1 Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 190°C. Stap 2 Bak de worst – Leg de plakjes worst op een kant van de bakplaat en bak ze ongeveer 4 minuten. Draai ze om en bak nog 3 tot 5 minuten tot ze door en door verhit zijn en aan beide kanten mooi bruin. Stap 3 Bereid ondertussen de spinazie - Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe als de olie goed heet is en sauteer ongeveer 30 seconden. Blijf roeren om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Voeg de spinazie toe aan de pan en blijf roeren tot de bladeren in volume slinken en diepgroen van kleur worden. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Stap 4 Bak de eieren – Als je de spinazie in de koekenpan hebt gedaan, breek je de eieren op de andere kant van de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de eieren zit. Voeg zout en versgemalen zwarte peper toe. Bak tot de eiwitten net niet meer zacht zijn, dit duurt ongeveer 4 minuten. Stap 5 Maak de worst en spinazie af – Leg met een tang ook de spinazie op de bakplaat. Knijp een paar partjes citroen uit over de spinazie en de worst en roer even om. Stap 6 Serveren - Leg twee eieren op elk bord. Verdeel de worst en de spinazie over de borden. Serveer er wat hete saus bij, indien gewenst. Tips Eieren zoals jij ze het liefst hebt - Liever aan beide kanten gebakken? Draai de eieren om zodra het eiwit hard is geworden. Of klop eieren eerst los in een kom en kluts ze op de bakplaat. Hard gekookt? Ook lekker, maar daar heb je dan wel een pan water voor nodig! Gezonde keuze – Voor een eiwitrijk gerecht met minder vet kun je kalkoen, kip of vegetarische worst gebruiken in plaats van de traditionele worst van varkensvlees.
Kom meer te wetenKarnemelkpannenkoeken met worstjes
🧾 Ingrediënten voor pannenkoeken met worstjes (± 4 personen) Voor het pannenkoekenbeslag: 250 g bloem 1 eetlepel suiker 2 theelepels bakpoeder ½ theelepel zuiveringszout (baking soda) ½ theelepel zout 400 ml karnemelk 2 eieren 60 g ongezouten boter, gesmolten Voor de rest van het gerecht: 8 ontbijtworstjes (of meer naar smaak) Boter, om te serveren Warme ahornsiroop (esdoornsiroop), om te serveren Stap 1 Maak het pannenkoekenbeslag – Meng in een grote kom bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout door elkaar. Klop in een aparte kom de karnemelk en de eieren door elkaar en roer er de gesmolten boter door. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer het met een houten lepel of spatel. Het beslag zal klonterig zijn - weersta de neiging om te veel te mengen. Zet apart om te rusten. Stap 2 Voorbereiding - – Zet de griddleplaten in je GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 190°C. (Let op: Verwarm de oven voor op 90°C als je pannenkoeken warm wilt houden tussen de bakbeurten door). Stap 3 Bak de worstjes - Leg de worstjes aan een kant van de bakplaat, wissel af als ze er niet allemaal tegelijk op passen. Draai ze af en toe om en bak tot alle kanten gelijkmatig bruin zijn. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Stap 4 Maak intussen de pannenkoeken – Schep 4 scheppen beslag op de andere kant van de bakplaat - zorg dat er ruimte tussen zit want de pannenkoeken gaan uitlopen. Als het beslag overal bubbelt en de randen bruin worden, draai je de pannenkoeken om en bak ze nog een minuut of twee. Serveer onmiddellijk of leg ze in een voorverwarmde oven om warm te houden. Stap 5 Serveer en geniet - Verdeel de pannenkoeken en worstjes over individuele borden, serveer met boter en warme ahornsiroop. Tips Lekkere combinaties – Je kunt van alles in jouw pannenkoeken stoppen, van stukjes chocolade en geroosterde noten tot geprakte bananen en gekonfijte gember. Delicatere ingrediënten zoals bosbessen druk je even in de pannenkoeken nadat je ze op de bakplaat hebt geschept, in plaats van ze door het beslag te mengen. Bereiding van de worst - Rauwe worst duurt langer om te bakken dan worst die al voorgegaard is, dus pas jouw baktijd daar op aan.
Kom meer te weten