Recepten
Wentelteefjes
Ingrediënten Boter (voor het invetten van de slowcooker, ongeveer een klontje) Brood (bij voorkeur een stevige soort, in dikke sneden gesneden) Eieren Melk Room Kristalsuiker Vanille-extract Zout Kaneel Nootmuskaat Poedersuiker (voor garnering) Esdoornsiroop (voor serveren) Vers fruit (optioneel, voor erbij) Stap 1 Leg een klontje boter in de slowcooker. Selecteer de Slow Cook LO stand en stel de timer in op 2.5 uur. Laat de boter smelten en wrijf ze dan over het oppervlak van je slowcooker. Stap 2 Snij het brood in dikke sneden en snij elke snede in 4 stukken. Verdeel het brood over de slowcooker. Stap 3 Meng de eieren, melk, room, kristalsuiker, het vanille-extract, zout, de kaneel en nootmuskaat in een mengkom. Giet over het brood en zet het deksel op de slowcooker. Stap 4 Serveer warm of lauw met poedersuiker, esdoornsiroop en vers fruit.
Kom meer te wetenGepocheerde peertjes met frambozen
Ingrediënten Wijn (bij voorkeur rood of wit) of vruchtensappen Kristalsuiker Vanillestokje Sinaasappel (sap en zeste) Peren (stevig en niet te rijp) Kaneelstokje Steranijs Allspice besjes (pimentbessen) Stap 1 Doe de wijn (of de sappen) in de pot van de slowcooker. Stap 2 Voeg de suiker toe, schraap de zaadjes met de achterkant van een mesje uit het vanillestokje en doe de zaadjes en de peul in de pot. Voeg het sap van de sinaasappel toe. Stap 3 Zet de slowcooker op Sauté en verwarm de vloeistof. Roer tot de suiker is opgelost. Stap 4 Snij de onderkant van de peertjes zodat ze rechtop blijven en zet ze in de pot. Stap 5 Voeg kaneelstokje, steranijs en de all-spice besjes toe. Voeg ook de zeste van de sinaasappel toe. Stap 6 Zet de slowcooker op Slow Cook HI en zet de timer op 2 uur. Prik met de punt van een mesje door de peren om te controleren of ze gaar zijn. Zo niet, zet de timer terug in. Stap 7 Schep de peren in een kom en giet de saus door een zeef over de peren. Laat 1 nachtje afkoelen in de koelkast. Quick Tip Wanneer de peren klaar zijn, schep ze uit de pot, maar laat het vocht nog even doorkoken op Sauté stand. Zo krijg je een dikke siroop die lekker is bij de peren, met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
Kom meer te wetenZalm met gestoofde venkel
Ingrediënten (± 2-3 personen): 2 venkelknollen 1 ui, gesnipperd 1 theelepel venkelzaadjes Olijfolie (scheutje om te bakken) 400-500 g zalmfilet (bij voorkeur met huid) Peper en zout, naar smaak Een paar takjes verse dille Stap 1 Zet de slowcooker op Brown/Sauté en stel de temperatuur in op 165°C. Voeg een scheutje olijfolie toe en warm op. Stap 2 Voeg de gesnipperde ui en de venkelzaadjes toe. Laat ze licht karamelliseren. Hou het deksel op de pan want de zaadjes kunnen zomaar de pan uitspringen. Stap 3 Snij de venkelknollen doormidden, van boven naar beneden. Snij de harde kern uit de venkel en hou deze eventueel voor een groentebouillon. Snij de rest van de venkel in reepjes en voeg toe aan de slowcooker. Zet de slowcooker op Slow Cook HI 1 uur. Stap 4 Controleer of de venkel zacht geworden is, hij mag nog een beetje beet hebben. Laat indien nodig nog even verder garen. Kruid met peper en zout. Stap 5 Kruid de zalm langs beide zijden met peper en zout en leg hem op de venkel, samen met een paar takjes dille. De zalm kan op deze manier langzaam gaar worden. Hij heeft ongeveer 20 minuutjes nodig. De zalm is klaar wanneer er kleine witte vlekjes op de buitenkant verschijnen. Stap 6 Heerlijk met gekookte aardappeltjes.
Kom meer te wetenBeef Rendang
🧾 Ingrediënten Voor de sukade stoof: 600-800 g sukade, in blokjes van ongeveer 2 cm 1 theelepel komijnpoeder 1 theelepel korianderpoeder Zwarte peper, naar smaak Olie en boter, om in te bakken 2 cm verse gember, fijngehakt of geraspt 1 stengel citroengras, gekneusd 3-4 sjalotten, gesnipperd 2 rode pepertjes, fijngehakt 3 teentjes knoflook, fijngehakt 1 theelepel kurkuma (koenjit) 2 eetlepels tamarindepasta 330 ml bier (bijvoorbeeld een licht bier) 400 ml kokosmelk 4-5 limoenblaadjes Voor de boontjes met sambal: 200 g sperziebonen 1 ui, gesnipperd 1-2 eetlepels sambal, naar smaak Olie, om in te bakken Bijgerechten: Jasmijnrijst, gekookt naar wens 1 komkommer, in lange linten gesneden 2 eetlepels sushi-azijn, om de komkommer te marineren Stap 1 Snij de sukade in blokjes van ongeveer 2 cm. Kruid met komijn, koriander en zwarte peper. Stap 2 Selecteer de Brown/Sauté stand op de Slow Cooker en bak het vlees rondom mooi bruin in een beetje olie en boter. Werk eventueel in 2 keer, zodat het vlees in 1 laag kan liggen in de pot. Stap 3 Voeg de gember en citroengras toe en laat 10 minuutjes meebakken. Stap 4 Voeg de sjalotten, pepertjes en knoflook toe en laat ook deze even meebakken. Stap 5 Voeg dan de kurkuma, de tamarinde, het bier en de kokosmelk toe en zet de Slow Cooker op Slow Cook LO. Laat minstens 5 uur garen. Stap 6 Voeg op het einde de limoenblaadjes toe en laat ze nog een half uurtje mee trekken. Stap 7 Serveer met boontjes met sambal (kook de boontjes 3 minuten in kokend water, fruit het uitje in wat olie aan in een pannetje, voeg de sambal toe en roer er de boontjes door), met jasmijnrijst en komkommer (in lange linten, die je 30 minuten laat marineren in 2 el sushi-azijn).
Kom meer te weten