Doorgaan naar artikel

Recepten

Gegrilde ananas met kokos van de barbecue

Gegrilde ananas met kokos van de barbecue

  Ingrediënten 1 ananas 200 ml kokosmelk 2 eetlepels basterdsuiker 50 g geraspte kokos Stap 1 Snijd de ananas in kwarten. Haal vervolgens de binnenste harde kern uit de stukken ananas. Snijd bij voorkeur de ananas in kleinere parten. Stap 2 Meng nu de kokosmelk met de basterdsuiker in een schaal. Leg de stukken ananas erin en marineer minimaal 4 uur. Stap 3 Haal na 4 uur de stukken ananas uit het mengsel en leg op een rooster. Laat 1 uur drogen. Stap 4 Steek ondertussen de barbecue aan en laat opwarmen tot een temperatuur van ongeveer 160 graden. Stap 5 Leg de ananaskwarten op de BBQ en sluit af met de deksel. Gaar de ananas 5 minuten en keer daarna de stukken om. Sluit vervolgens de deksel weer, en laat nog eens 5 minuten garen. Stap 6 Strooi ondertussen de geraspte kokos op een bord of schaal. Rol de stukken ananas van de BBQ door de kokos. Leg de stukken daarna nog een keer op de BBQ en rooster een paar minuten aan beide kanten. Pas op dat de kokos niet te veel verbrandt. Stap 7 De stukken ananas zijn nu klaar om geserveerd te worden. Smakelijk!

Kom meer te weten
Frittata

Frittata

  Ingrediënten 600 g aardappelen 150 g kerstomaatjes 100 g doperwten (diepvries, ontdooid) 1 middelgrote ui 3 eieren 150 ml room (bijv. kookroom of slagroom) 2 eetlepels verse bladpeterselie (fijngehakt) 100 g feta (verkruimeld) Olijfolie (om te bakken) Zout en peper naar smaak Stap 1 Verwarm de oven voor op 180ᵒC. Boen en snij ondertussen de aardappelen en kook ze beetgaarin ongeveer 15 minuten. Laat zeafkoelen en snijze vervolgens in plakjes. Stap 2 Bereidnu de andere groenten voor. Spoel de kerstomaatjes schoon en laat de doperwten ontdooien. Snipper de ui en snij de bladpeterselie fijn. Stap 3 Kluts in eenkom de eieren los en voeg de room, peterselie, peper en zout toe. Meng dit goed. Stap 4 Verhit wat olijfolie in een grote braadpan. Zorg ervoor dat deze pan ook in de oven kan!Voeg de aardappelplakjes en ui toe en bak ditgedurende 5 minuten. Roer het geheel regelmatig door. Stap 5 Schenk het eiermengsel over de aardappelplakjes. Strooi deerwten, kerstomaatjes en verkruimelde fetaer overheen. Laat een paar minuten bakkenen schuif de pan vervolgens in de oven. Laat het geheel garen totdat het ei gestold is. 

Kom meer te weten
Aardappel-pannenkoekjes

Aardappel-pannenkoekjes

Ingrediënten 1 ui 500 g aardappelen 1 ei 2 eetlepels bloem Zout naar smaak Verse peterselie (fijngehakt, hoeveelheid naar wens) Zonnebloemolie (om in te bakken) Appelmoes (om erbij te serveren) Stap 1: Pel en raps de ui. Rasp ook de aardappelen. Doe beide in een kom. Stap 2: Voeg het ei, de bloem, het zout en de peterselie toe. Meng goed en laat 30 minuten rusten. Roer het mengsel na 30 minuten nogmaals goed door. Stap 3: Doe de zonnebloemolie in een braadpan en verhit op een middelhoog vuur. Test of de olie heet genoeg is door er wat beslag in te doen – het moet beginnen te pruttelen. Stap 4: Verdeel het aardappelmengsel in 4 porties en maak 4 Gromperekichelcher in de pan. Stap 5: Bak 2 à 3 minuten aan weerszijden. Haal uit de pan en leg op een bord met keukenpapier om de overtollige olie op te slorpen. Stap 6: Kruid met zout naar smaak en serveer meteen met wat appelmoes.  

Kom meer te weten
Focaccia

Focaccia

  Ingrediënten 500 g bloem (bij voorkeur brood- of tarwebloem) 1 theelepel zout 7 g droge gist (1 zakje) 350 ml lauw water, verdeeld in tweeën 2 eetlepels olijfolie (plus extra om in te strijken) 100 g cherrytomaatjes (gehalveerd) 50 g zwarte olijven (zonder pit, gehalveerd) Verse rozemarijn (ongeveer 1 eetlepel, fijngehakt) Grof zeezout en zwarte peper (voor bestrooien) Stap 1 Los de suiker op in de helft van het lauwe water. Stap 2 Maak op een schoon werkvlak of in een grote kom een hoopje van de meel en het zout. Maak een kuiltje in het midden en giet er de opgeloste gist in. Schep er langzaam steeds meer meel in, tot het volledige gistmengsel is opgenomen. Giet de andere helft van het lauwe water in het midden en vermeng geleidelijk met al het meel om een vochtig deeg te vormen. Stap 3 Rol, duw en vouw het deeg gedurende 5 minuten. Stap 4 Bestrooi je handen met bloem en hul de bovenkant van het deeg in een dun laagje. Maak er een ronde vorm van en leg die op een bakplaat. Laat rusten en rijzen in een warme ruimte. Dit duurt ongeveer 40 minuten. Stap 5 Neem het gerezen deeg en duw er de lucht uit. Leg het dan op een bebloemd werkvlak en rol uit tot een dikte van zo'n 2,5 cm. Leg het op een bebloemde bakplaat en duw het deeg uit tot het de hele plaat vult. Stap 6 Strijk er de olijfolie op, duw er de tomaatjes en olijven in, en bestrooi met de rozemarijn. Duw je vingers over het hele deeg tot de bodem van de bakplaat. Zo krijgt het brood een klassieke vorm en vormen er inkepingen waarin tijdens het bakken plasjes olie blijven staan. Stap 7 Laat rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld en bestrooi met zout en peper. Schuif voorzichtig in een voorverwarmde oven van 220 °C/gasstand 7. Laat 20 minuten bakken, tot het brood knapperig en goudkleurig is vanbuiten, maar zacht vanbinnen.

Kom meer te weten
Grillburger

Grillburger

  Ingrediënten Voor de yoghurtsaus: 150 g yoghurt 2 eetlepels slasaus 1 eetlepel mosterd 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt Peper en zout naar smaak Voor de tomatensaus: 50 g augurken (uitgelekt, in blokjes) 2 eetlepels tomatenpuree 100 ml bouillon 1 eetlepel honing 1 theelepel Worcestershiresaus Tabasco naar smaak Voor het beleg: 2 tomaten, in schijfjes 1 komkommer, in schijfjes 4-6 romanasla bladeren Voor de burgers: 400 g americain natuur (rundvlees) 100 g plattekaas 1-2 theelepels mosterd (voor in het burgerbeslag) 1 ui, gesnipperd 1 theelepel paprikapoeder Peper en zout naar smaak 6 hamburgerbroodjes Gebakken uitjes (ongeveer 1 theelepel per broodje) Stap 1 Meng voor de yoghurtsaus de yoghurt met slasaus, 1 eetlepel mosterd en peterselie en breng op smaak met peper en zout. Stap 2 Laat voor de tomatensaus de augurken uitlekken en snij in blokjes. Meng met tomatenpuree, bouillon en honing. Breng op smaak met Worcestershiresaus en tabasco. Stap 3 Was voor het beleg de tomaten en komkommer en snij deze in schijfjes. Was de romanasla en schud droog. Stap 4 Snipper voor de burger de ui. Kneed met de americain natuur, plattekaas en de rest van de mosterd. Breng op smaak met 1 koffielepel peper, zout en paprikapoeder. Vorm 6 ca. 1 cm dikke platte gehaktballen van het mengsel en grill op een barbecue ca. 3-5 minuten aan beide kanten. Stap 5 Snij de broodjes open en bestrijk de ene helft met de yoghurtsaus en de andere helft met de tomatensaus. Beleg met blaadjes sla, een paar schijfjes tomaat, de burger en een paar schijfjes komkommer. Bestrooi met 1 koffielepel gebakken uitjes en vouw de broodjes dicht. Serveer de rest van de groenten ernaast. De beste hamburgers hoeven niet standaard van Amerikaanse afkomst te zijn, dat bewijst deze grilburger.

Kom meer te weten
Gegrilde kreeftenstaarten

Gegrilde kreeftenstaarten

  Ingrediënten 2 kreeftenstaarten Olijfolie Zout en peper 100 g boter (gesmolten) 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst) Sap van 1 citroen 1/2 theelepel paprikapoeder Verse kruiden (bijvoorbeeld peterselie of bieslook) 1 citroen (in schijfjes voor grillen) Stap 1 Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 200°C. Stap 2 Bereid de kreeft voor - Knip de kreeftenstaarten met een schaar open door het midden van de schalen. Knip in de lengte, begin bij het bredere uiteinde tot je bij de bovenkant van de staart bent. Draai de staarten om en snijd met een scherp mes in een verticale lijn het vlees in het midden in. Snij tot ongeveer halverwege het vlees, niet helemaal tot aan de schaal. Steek een spies in de lengte door elke kreeft, zodat hij tijdens het koken niet opkrult.   Stap 3 Breng de kreeft op smaak - Smeer de kreeften over het hele oppervlak met een kwast in met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Stap 4 Grill de kreeft - Plaats de kreeften op de grill met de vleeskant naar beneden. Grill ze zonder te bewegen ongeveer 6 minuten. Als de onderkant bruin is en bijna doorbakken lijkt, draai je de kreeften om.  Stap 5 Maak intussen de botersaus - Doe gesmolten boter, knoflook, citroensap en paprikapoeder in een kleine kom. Klop tot alles goed gemengd is. Zet apart. Stap 6 Afwerken en opdienen - Voeg de schijfjes citroen toe aan de grill en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant. Bestrijk ongeveer de helft van het botermengsel over het kreeftenvlees. Bak nog 2 tot 4 minuten tot het kreeftenvlees er ondoorzichtig uitziet. Bestrooi met verse kruiden. Leg de kreeft op de borden en besprenkel met de resterende botersaus.   Tips Ontdooien van kreeftenstaarten - Leg de staarten een nacht in de koelkast (zorg dat je ze in een schaal of luchtdichte bak legt om lekken tegen te gaan). Heb je haast? Dompel de staarten ongeveer 30 minuten onder in een pan met koud water.   Hoe je kunt zien wanneer de kreeft gaar is - De schaal van de kreeft kleurt fel oranje en het vlees ziet er ondoorzichtig uit (naast de verkoolde plekken). Grill hem niet te lang, anders wordt de kreeft droog en taai.

Kom meer te weten
Aardappelsalade

Aardappelsalade

  Ingrediënten Aardappelen (hoeveelheid naar keuze, bijvoorbeeld 1 kg) Appelciderazijn (ongeveer 2-3 eetlepels) Selderij (vers, fijngesneden, ongeveer 2 stengels) Uien (fijngesneden, bijvoorbeeld 1 middelgrote) Verse dille (gehakt, een handvol) Ei (hardgekookt en in stukjes gesneden, 1 of 2) Stap 1 Doe de aardappelen in een grote pan en breng aan de kook. Kook zonder deksel gedurende 15-20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en doe in een grote kom. Stap 2 Besprenkel met appelciderazijn en meng goed. Laat afkoelen. Voeg de selderij, uien, dille en ei toe aan de aardappelen en meng goed. Stap 3 Meng in een middelgrote kom mayonaise, mosterd, azijn, selderijzaad, zout en peper tot een glad beslag en roer voorzichtig door het aardappelmengsel. Stap 4 Zet minstens een uur en bij voorkeur een nacht afgedekt in de koelkast. Breng op smaak met paprika en serveer met dille.

Kom meer te weten
Albondigas (Spaanse vleesballetjes)

Albondigas (Spaanse vleesballetjes)

  Ingrediënten Voor de gehaktballetjes: 500 g gemengd gehakt (rund/varken of naar keuze) 2 eieren 1 kleine ui (fijn gesnipperd) 1 teentje knoflook (fijngehakt) 3–4 eetlepels paneermeel ½ theelepel nootmuskaat 1 theelepel paprikapoeder Zout (naar smaak) Peper (optioneel) Olie of boter (om in te bakken) Voor de saus: 1 extra ui (grof gesneden of gesnipperd) 1 blik tomatenblokjes (± 400 g) 1,5 glas rode wijn (± 300 ml) 200 ml bouillon (rund, kip of groente) 1 teentje knoflook (geplet of fijngehakt) Tijm (verse takjes of gedroogd, naar smaak) Peper en zout (naar smaak) Step 1 Meng het gehakt met de eieren, de ui, de knoflook en het paneermeel. Kruid af met de nootmuskaat, het paprikapoeder en het zout. Step 2 Rol middelgrote balletjes en bak ze goudbruin op een middelhoog vuur.  Step 3 Voeg de ui, bouillon, tomaten en anderhalf glas rode wijn toe. Kruid af met tijm naar smaak. Step 4 Voeg tot slot nog één teentje knoflook toe, laat pruttelen tot het een sausje wordt en klaar!

Kom meer te weten
Caponata met munt en peterselie

Caponata met munt en peterselie

  Ingrediënten: 2 middelgrote aubergines Zout (om aubergines te ontwateren) 2 eetlepels arachideolie (pindaolie) 1 ui, fijngehakt 2 stengels selderij, fijngehakt 2 teentjes knoflook, fijngehakt 400 g gehakte tomaten (blik) 1 eetlepel suiker 1 eetlepel balsamicoazijn 50 g rozijnen 2 eetlepels kappertjes, afgespoeld 100 g zwarte olijven, ontpit en grof gehakt Zout en peper naar smaak Verse bladpeterselie, grof gehakt Verse muntblaadjes, grof gehakt Stap 1 Snij de aubergines in blokjes van 2 cm. Bestrooi met zout en laat 30 minuten staan zodat het zout het vocht uit de aubergines kan opnemen. Spoel de aubergines en dep droog met keukenpapier. Stap 2 Verwarm 1 eetlepel arachideolie in een pan. Bak de ui, selderij en knoflook tot ze glazig zijn. Doe er de gehakte tomaten bij en laat 5 minuten inkoken. Stap 3 Doe er nu de suiker, balsamicoazijn, rozijnen, kappertjes en olijven bij. Laat nog 5 minuten pruttelen. Stap 4 Verwarm in een tweede pan 1 el arachideolie en bak de blokjes aubergine in 5 minuten goudbruin. Doe de aubergine bij de tomatensaus en breng weer zachtjes aan de kook. Breng op smaak met zout en peper. Stap 5 Doe vlak voor het serveren de bladpeterselie en munt bij de caponata. Even lekker koud als warm!

Kom meer te weten