Doorgaan naar artikel

Recepten

Churros met chocolade-ganache

Churros met chocolade-ganache

  Ingrediënten Voor de churros: 240 ml water 120 ml melk 100 g boter 2 eetlepels suiker Snufje zout 150 g bloem 3 eieren Plantaardige olie om in te frituren (laag van ca. 2 cm) 100 g kristalsuiker 2 theelepels kaneel Voor de chocoladeganache: 150 g pure chocolade (in stukjes) 120 ml slagroom 1/2 theelepel kaneel Snufje zout BEREIDINGSWIJZE Begin met het churrodeeg - Doe water, melk, boter, suiker en zout in een middelgrote steelpan en verhit op matig vuur. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren. Haal van het vuur. Voeg de bloem toe: Voeg nu direct in één keer alle bloem toe en roer krachtig met een houten lepel tot alle bloem goed door het deeg gemengd is. Zet de pan terug op middelhoog vuur en blijf roeren tot het deeg een bal vormt en een dunne laag op de bodem van de pan achterlaat. Dit duurt ongeveer 2 minuten. Maak het deeg af: Doe het mengsel in een grote kom en klop met een elektrische mixer ongeveer 2 minuten op middelhoge snelheid tot het mengsel iets is afgekoeld. Voeg een voor een de eieren toe, klop na elk ei door tot het helemaal is opgenomen voordat je de volgende toevoegt. Blijf kloppen tot het deeg glad wordt. Bereid je voor om te bakken: Schenk in een grote pan een laag van ongeveer 2 centimeter olie. Zet op matig vuur totdat de olie een temperatuur van 190°C heeft bereikt. Meng in een ondiepe kom of ovenschaal alvast de kristalsuiker en kaneel voor het rollen. Bak de churros: Doe het deeg over in een spuitzak met een grote open sterpunt. Houd de zak een paar centimeter boven de olie en spuit voorzichtig 4 tot 6 duimlange slierten deeg, knip ze af met een schaar. Werk in batches, ongeveer 4-5 churros per keer. Bak ze ongeveer 1 1/2 minuut tot de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak nog ongeveer een minuut verder. Haal de churros uit de pan met een tang of een schuimspaan, wentel ze in het kaneelsuikermengsel en leg ze op een koelrek. Herhaal dit met de rest van het deeg, en zorg ervoor dat de temperatuur van de olie na elke batch weer op 190°C komt. Maak ondertussen de ganache: Doe de chocolade in een middelgrote kom. Breng de room in een kleine steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Giet de hete room over de chocolade en laat de chocolade smelten, dit duurt ongeveer 2 minuten. Voeg kaneel en zout toe en klop met een garde tot alles goed gemengd is. Schenk de ganache over in een serveerkom. Serveer en geniet: Leg de warme churros in een schaal of op een bord, serveer de chocoladeganache erbij en eet smakelijk!   TIPS Spuittip Heb je geen spuitzakken in huis? Knip gewoon een hoekje af van een grote plastic ziplock zak, vul de zak met deeg en spuit erop los. De churros zullen er niet zo chic uitzien, maar ze zullen even lekker smaken. Snel plakken Leg de churros op een met keukenpapier bekleed bord en dep de overtollige olie af als dat nodig is, maar rol ze zo snel mogelijk in de kaneelsuiker, anders blijft deze niet goed plakken. En er is niets triester dan een naakte churro...

Kom meer te weten
No meat BBQ

No meat BBQ

  Ingrediënten Voor het naanbrood: 300 g bakmeel 150 g yoghurt (naturel) 1 tl zout 3 el olijfolie 1 teentje knoflook (geperst) 1 tl za’atar Peper en zout naar smaak Voor de rode koolsalade: 200 g rode kool 1 kleine venkel 4-5 radijsjes 1 wortel 2 stengels selderij 1 kleine ui 1 tl zout Zeste van 1 citroen 1/2 tl venkelzaadjes Verse kruiden naar keuze (bijv. peterselie, munt) Voor de mayonaisedressing: 1 eigeel 1 tl mosterd 1 el azijn 1 tl suiker 1 el citroensap 1 teentje knoflook (fijngehakt) 100 ml neutrale olie (zonnebloem- of arachideolie) Snufje cayennepeper Peper en zout naar smaak Voor de brochettes: 4-6 stuks brochettes (bijv. kip, lamsvlees of vegetarisch) Voor de frisse dip: 150 g zure room 1 teentje knoflook (fijngehakt of geperst) 2 el verse peterselie (fijngehakt) 2 el verse munt (fijngehakt) Stap 1 Maak het naanbrood. Kneed een soepel deeg van het bakmeel met de yoghurt en het zout en verdeel het in 8 gelijke stukken. Rol elk stuk uit op een bebloemd werkvlak. Laat intussen een grillpan goed heet worden. Meng de olijfolie met een geperst teentje knoflook en de za’atar en breng deze kruidenolie op smaak met wat peper en zout. Leg een lapje deeg in de hete grillpan en borstel in met de kruidenolie. Bak het naanbrood goudbruin in 2 tot 3 min per kant en draai het dan om. Bestrijk ook de andere kant met de kruidenolie en bak nog eens 2 tot 3 min. Stap 2 Maak de rode koolsalade. Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en de venkel. Snij de kool, radijsjes, venkel, wortels, selderij en ui heel fijn met een scherp mes of mandoline. Doe de gesneden groenten in een grote schaal, schep er het zout doorheen en laat 20 min rusten. Maak ondertussen de dressing. Doe eigeel, mosterd, azijn, suiker, citroensap, knoflook in een foodprocessor en meng goed. Giet er langzaam de olie bij terwijl de machine draait, tot je mayonaise krijgt. Breng op smaak met cayennepeper. Spoel de gesneden groenten ongeveer 2-3 minuten onder de koude kraan en zwier ze daarna droog. Schik de groenten in een grote schaal en voeg de citroenzeste, venkelzaadjes en kruiden toe. Breng de salade op smaak met de mayonaisedressing en schep alles goed om. Stap 3 Maak de brochettes. Bak de brochettes 4 à 5 min op middelhoog vuur. Meng de zure room met de knoflook, de gesnipperde peterselie en munt. Serveer de brochettes met de frisse dip, de koolsalade en het verse naanbrood. 

Kom meer te weten
Albondigas (Spaanse vleesballetjes)

Albondigas (Spaanse vleesballetjes)

  Ingrediënten Voor de gehaktballetjes: 500 g gemengd gehakt (rund/varken of naar keuze) 2 eieren 1 kleine ui (fijn gesnipperd) 1 teentje knoflook (fijngehakt) 3–4 eetlepels paneermeel ½ theelepel nootmuskaat 1 theelepel paprikapoeder Zout (naar smaak) Peper (optioneel) Olie of boter (om in te bakken) Voor de saus: 1 extra ui (grof gesneden of gesnipperd) 1 blik tomatenblokjes (± 400 g) 1,5 glas rode wijn (± 300 ml) 200 ml bouillon (rund, kip of groente) 1 teentje knoflook (geplet of fijngehakt) Tijm (verse takjes of gedroogd, naar smaak) Peper en zout (naar smaak) Step 1 Meng het gehakt met de eieren, de ui, de knoflook en het paneermeel. Kruid af met de nootmuskaat, het paprikapoeder en het zout. Step 2 Rol middelgrote balletjes en bak ze goudbruin op een middelhoog vuur.  Step 3 Voeg de ui, bouillon, tomaten en anderhalf glas rode wijn toe. Kruid af met tijm naar smaak. Step 4 Voeg tot slot nog één teentje knoflook toe, laat pruttelen tot het een sausje wordt en klaar!

Kom meer te weten
Breekbrood met camembert

Breekbrood met camembert

  Ingrediënten: Water (hoeveelheid volgens recept, meestal ca. 150-200 ml) Melk (ca. 50-100 ml, lauw) Gist (verse of droge, meestal ca. 7 g droge gist) Bloem (ongeveer 300-400 g) Zout (naar smaak, ca. 1 tl) Boter (30 gram + extra voor het botermengsel) Olijven (fijngehakt, ca. 100 g) Parmezaanse kaas (geraspt, ca. 50 g) Camembert (1 heel doosje) Knoflook (1 of 2 teentjes, geperst) Rozemarijn (vers, grof gehakt) Stap 1  Meng het water, de melk en de gist met elkaar. Zet dit vijf minuutjes aan de kant zodat de gist kan gaan werken en er belletjes ontstaan.  Stap 2  Mix het bloem en het zout in een kom. Voeg hier het melkmengsel en 30 gram van de boter aan toe en kneed hier een deeg van. Hak vervolgens de olijven fijn en rasp de Parmezaanse kaas en voeg dit ook toe. Kneed net zo lang tot het deeg soepel aanvoelt.  Stap 3  Laat het deeg in een ingevette kom en afgedekt met folie drie kwartier rijzen. Het moet uiteindelijk twee keer zo groot worden.  Stap 4  Druk de lucht uit het deeg en verdeel dit in 18 gelijke bolletjes.   Stap 5  Leg het doosje van de camembert in het midden van grote, ovenbestendige pan. Verdeel de bolletjes rondom het doosje, maar houd wel een beetje ruimte over zodat ze nog kunnen rijzen. Dek alles af met een natte theedoek en laat nog eens drie kwartier staan. Ondertussen kun je de over voorverwarmen op 180ᵒC.   Stap 6  Smelt in een steelpan de overgebleven boter en pers hier de knoflook doorheen. Snijd ook de rozemarijn grof. Verdeel het botermengsel met een kwastje over de bolletjes en bestrooi met de rozemarijn.  Stap 7  Pak de camembert uit en leg deze in het doosje. Bak het geheel in 30 minuten gaar en genieten maar! 

Kom meer te weten