Doorgaan naar artikel

Recepten

Andouille worst met spinazie en een spiegelei

Andouille worst met spinazie en een spiegelei

  Ingrediënten (voor 2 personen): Voor de worst en eieren: 4 plakjes worst (bijv. Italiaanse, merguez of vegetarische variant) 4 eieren Zout (naar smaak) Versgemalen zwarte peper (naar smaak) Voor de spinazie: 1 eetlepel olijfolie 1 teentje knoflook, fijngehakt 150–200 g verse spinazie Partjes citroen, om uit te knijpen Stap 1 Voorbereiding – Zet de griddleplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 190°C. Stap 2 Bak de worst – Leg de plakjes worst op een kant van de bakplaat en bak ze ongeveer 4 minuten. Draai ze om en bak nog 3 tot 5 minuten tot ze door en door verhit zijn en aan beide kanten mooi bruin.   Stap 3 Bereid ondertussen de spinazie - Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe als de olie goed heet is en sauteer ongeveer 30 seconden. Blijf roeren om te voorkomen dat de knoflook verbrandt. Voeg de spinazie toe aan de pan en blijf roeren tot de bladeren in volume slinken en diepgroen van kleur worden. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Stap 4 Bak de eieren – Als je de spinazie in de koekenpan hebt gedaan, breek je de eieren op de andere kant van de bakplaat. Zorg dat er wat ruimte tussen de eieren zit. Voeg zout en versgemalen zwarte peper toe. Bak tot de eiwitten net niet meer zacht zijn, dit duurt ongeveer 4 minuten.  Stap 5 Maak de worst en spinazie af – Leg met een tang ook de spinazie op de bakplaat. Knijp een paar partjes citroen uit over de spinazie en de worst en roer even om. Stap 6 Serveren - Leg twee eieren op elk bord. Verdeel de worst en de spinazie over de borden. Serveer er wat hete saus bij, indien gewenst.   Tips Eieren zoals jij ze het liefst hebt - Liever aan beide kanten gebakken? Draai de eieren om zodra het eiwit hard is geworden. Of klop eieren eerst los in een kom en kluts ze op de bakplaat. Hard gekookt? Ook lekker, maar daar heb je dan wel een pan water voor nodig!  Gezonde keuze – Voor een eiwitrijk gerecht met minder vet kun je kalkoen, kip of vegetarische worst gebruiken in plaats van de traditionele worst van varkensvlees. 

Kom meer te weten
Gegrilde sandwich met rosbief en Zwitserse kaas

Gegrilde sandwich met rosbief en Zwitserse kaas

  Ingrediënten per sandwich: 2 sneetjes brood (bijv. zuurdesem, volkoren of wit brood) 1–2 theelepels olijfolie of zachte boter (om op het brood te smeren) 1 eetlepel mayonaise Een handvol verse spinazie 2–3 sneetjes rosbief 1–2 sneetjes kaas (bijv. cheddar, emmental of gruyère) Stap 1 Voorbereiding – Zet de grillplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 175°C in de gesloten stand. Stel de timer in op 5 minuten. Stap 2 Beleg het brood - Bestrijk een kant van elk sneetje brood licht met olijfolie of boter. Leg een sneetje met de oliekant naar beneden, op een schoon werkvlak. Bestrijk met 1 eetlepel mayo en strooi de spinazie over de bovenkant. Leg de rosbief er op, dan de kaas en het andere sneetje brood, met de geoliede kant naar boven.   Stap 3 Grill de sandwich - Leg de sandwich op de bakplaat. Sluit het deksel en druk op start. Bak 5 minuten of tot het brood knapperig is en de kaas gesmolten. Stap 4 Afmaken en serveren – Haal het broodje er voorzichtig met een houten of siliconen spatel uit en laat een paar minuten rusten. Snij doormidden en leg op een bord.    Tips Mix it Up - Vervang rosbief door ham of kalkoen, gebruik Cheddar of Goudse kaas in plaats van Emmentaler of doe er je favoriete sandwichspread op. Hij blijft lekker, wat je er ook van maakt! Beste brood voor zo’n goed belegde lunch? Gebruik brood dat stevig genoeg is en dat jouw vullingen kan vasthouden zonder uit elkaar te vallen. Onze favorieten zijn ciabatta, zuurdesem, stokbrood, focaccia of meergranen.

Kom meer te weten
Karnemelkpannenkoeken met worstjes

Karnemelkpannenkoeken met worstjes

  🧾 Ingrediënten voor pannenkoeken met worstjes (± 4 personen) Voor het pannenkoekenbeslag: 250 g bloem 1 eetlepel suiker 2 theelepels bakpoeder ½ theelepel zuiveringszout (baking soda) ½ theelepel zout 400 ml karnemelk 2 eieren 60 g ongezouten boter, gesmolten Voor de rest van het gerecht: 8 ontbijtworstjes (of meer naar smaak) Boter, om te serveren Warme ahornsiroop (esdoornsiroop), om te serveren Stap 1 Maak het pannenkoekenbeslag – Meng in een grote kom bloem, suiker, bakpoeder, zuiveringszout en zout door elkaar. Klop in een aparte kom de karnemelk en de eieren door elkaar en roer er de gesmolten boter door. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer het met een houten lepel of spatel. Het beslag zal klonterig zijn - weersta de neiging om te veel te mengen. Zet apart om te rusten. Stap 2 Voorbereiding - – Zet de griddleplaten in je GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 190°C. (Let op: Verwarm de oven voor op 90°C als je pannenkoeken warm wilt houden tussen de bakbeurten door).   Stap 3 Bak de worstjes - Leg de worstjes aan een kant van de bakplaat, wissel af als ze er niet allemaal tegelijk op passen. Draai ze af en toe om en bak tot alle kanten gelijkmatig bruin zijn. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Stap 4 Maak intussen de pannenkoeken – Schep 4 scheppen beslag op de andere kant van de bakplaat - zorg dat er ruimte tussen zit want de pannenkoeken gaan uitlopen. Als het beslag overal bubbelt en de randen bruin worden, draai je de pannenkoeken om en bak ze nog een minuut of twee. Serveer onmiddellijk of leg ze in een voorverwarmde oven om warm te houden.  Stap 5 Serveer en geniet - Verdeel de pannenkoeken en worstjes over individuele borden, serveer met boter en warme ahornsiroop. Tips Lekkere combinaties – Je kunt van alles in jouw pannenkoeken stoppen, van stukjes chocolade en geroosterde noten tot geprakte bananen en gekonfijte gember. Delicatere ingrediënten zoals bosbessen druk je even in de pannenkoeken nadat je ze op de bakplaat hebt geschept, in plaats van ze door het beslag te mengen.  Bereiding van de worst - Rauwe worst duurt langer om te bakken dan worst die al voorgegaard is, dus pas jouw baktijd daar op aan.

Kom meer te weten
NY Strip steak met knoflook en rozemarijn

NY Strip steak met knoflook en rozemarijn

  Ingrediënten Entrecotes (hoeveelheid naar wens, bijvoorbeeld 2-4 stuks) 2 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflook, fijngehakt Zout (naar smaak) Versgemalen zwarte peper (naar smaak) 2-3 teentjes knoflook (heel, voor erbij op de grill) Verse takjes rozemarijn (2-3 takjes) Stap 1 Voorbereiding – Zet de grillplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 230°C in de gesloten stand. Stap 2 Bereid het vlees voor - Doe de olie en gehakte knoflook in een kommetje. Bestrijk met een kwastje gelijkmatig alle kanten van het vlees met dit mengsel. Kruid ze royaal met zout en versgemalen zwarte peper.  Stap 3 Grill het vlees - Gebruik een tang om de entrecotes voorzichtig over te brengen naar de grill. Sluit het deksel en grill ze ongeveer 4 minuten. Controleer de temperatuur van het vlees met een digitale thermometer. Voor medium rare kun je 50°C aanhouden, voor medium well 60°C. (Let op: bij deze temperaturen wordt rekening gehouden met de temperatuurstijging van 1-5°C die het vlees tijdens het rusten ondergaat, het moet er op tijd worden uitgehaald uit om te voorkomen dat het te gaar wordt). Stap 4 Maak de steaks af en laat ze rusten - Voeg de knoflookteentjes en verse takjes rozemarijn toe, sluit het deksel en ga door met bakken tot de gewenste temperatuur bereikt is, dat duurt nog ongeveer een minuut. Breng de steaks met een tang over op een snijplank of borden en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten voordat je ze aansnijdt en opdient.    Tips Makkelijke topping voor steak - Doe 100 gram zacht geworden boter in een kleine kom. Prak met een vork tot er een gladde massa ontstaat en roer er dan 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn en 2 teentjes geperste knoflook door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet in de koelkast tot gebruik. De restjes kun je gebruiken om heerlijke knoflooktoast te maken.   Tip voor de perfecte korst - Laat het vlees van te voren een nacht onafgedekt in de koelkast staan. Zo kan de buitenkant uitdrogen voor een mooi gebruinde korst.

Kom meer te weten