Ingrediënten
- 2 entrecotes van 4-5 cm dik, laat voor de bereiding 30 minuten op kamertemperatuur komen
- 1 eetlepel olijfolie (geschikt voor bereiding op hoge temperatuur)
- 1 tot 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 6 tot 8 teentjes knoflook, gepeld
- 2 tot 3 takjes verse rozemarijn
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
Voorbereiding
Stap 1
Voorbereiding – Zet de grillplaten op jouw GreenPan contactgrill. Zet de draaiknop op ‘Both’ en verwarm voor op 230°C in de gesloten stand.
Stap 2
Bereid het vlees voor - Doe de olie en gehakte knoflook in een kommetje. Bestrijk met een kwastje gelijkmatig alle kanten van het vlees met dit mengsel. Kruid ze royaal met zout en versgemalen zwarte peper.
Stap 3
Grill het vlees - Gebruik een tang om de entrecotes voorzichtig over te brengen naar de grill. Sluit het deksel en grill ze ongeveer 4 minuten. Controleer de temperatuur van het vlees met een digitale thermometer. Voor medium rare kun je 50°C aanhouden, voor medium well 60°C. (Let op: bij deze temperaturen wordt rekening gehouden met de temperatuurstijging van 1-5°C die het vlees tijdens het rusten ondergaat, het moet er op tijd worden uitgehaald uit om te voorkomen dat het te gaar wordt).
Stap 4
Maak de steaks af en laat ze rusten - Voeg de knoflookteentjes en verse takjes rozemarijn toe, sluit het deksel en ga door met bakken tot de gewenste temperatuur bereikt is, dat duurt nog ongeveer een minuut. Breng de steaks met een tang over op een snijplank of borden en dek ze losjes af met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten voordat je ze aansnijdt en opdient.
Tips
Makkelijke topping voor steak - Doe 100 gram zacht geworden boter in een kleine kom. Prak met een vork tot er een gladde massa ontstaat en roer er dan 2 eetlepels fijngehakte rozemarijn en 2 teentjes geperste knoflook door. Voeg naar smaak zout en peper toe. Zet in de koelkast tot gebruik. De restjes kun je gebruiken om heerlijke knoflooktoast te maken.
Tip voor de perfecte korst - Laat het vlees van te voren een nacht onafgedekt in de koelkast staan. Zo kan de buitenkant uitdrogen voor een mooi gebruinde korst.