Doorgaan naar artikel

Recepten

Shakshuka

Shakshuka

  Stap 1 Verwarm de olie in een grote braadpan op een middelhoog vuur met het deksel erop. Fruit de ui en de pepers, en kruid ze met peper en zout. Voeg de knoflook toe en bak mee gedurende 2 minuten. Stap 2 Strooi er het komijnzaad en de cayennepeper over, voeg het tomatenconcentraat toe en bak tot het tomatenconcentraat uit elkaar begint te vallen. Stap 3 Roer de gepelde tomaten erdoor en voeg een scheut water toe. Laat 10 minuten stoven zonder deksel, zodat het water een beetje kan verdampen. Voeg suiker toe terwijl je roert en proef regelmatig, tot het geheel licht zoet smaakt. Voeg meer water toe als de saus te dik wordt. Stap 4 Roer vervolgens de verse kruiden door de saus. Maak met de achterkant van een lepel 8 kuiltjes in de saus en breek de eieren in de kuiltjes. Laat de eieren gedurende 10 minuten stollen. Haal het deksel de laatste 4 minuten van de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen. Zo, jouw shakshuka is klaar. Smakelijk! INGREDIËNTEN: 2 eetlepels olijfolie 1 grote ui, fijngesneden 2 rode chilipepers, fijngehakt (zonder zaadjes voor minder scherpte) 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 theelepel komijnzaad 1/2 theelepel cayennepeper 2 eetlepels tomatenconcentraat 400 gram gepelde tomaten (uit blik) 100 ml water (plus extra indien nodig) 1 theelepel suiker Een handvol verse peterselie en/of koriander, grof gehakt 4 eieren Peper en zout naar smaak

Kom meer te weten
Pad Thai met garnalen

Pad Thai met garnalen

  Ingrediënten 50 g pindanoten (gehakt) 1 eetlepel arachideolie 2 teentjes knoflook (fijngehakt) 3 lente-uitjes (in ringetjes) 3 eetlepels zoete chilisaus 100 ml water (scheutje) 200 g noedels (geweekt) 150 g paksoi (in plakjes) 200 g rauwe scampi’s (gepeld en schoongemaakt) 1 handje verse koriander (fijngehakt, plus wat blaadjes voor garnering) Sap van 1 limoen 2 eetlepels vissaus Stap 1 Hak de pindanoten in stukken en bak ze 1 minuut in een verwarmde wok, tot ze licht geroosterd zijn. Zet opzij. Verwarm in dezelfde wokpan 1 eetlepel arachideolie op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook en lente-uitjes 1 tot 2 minuten, tot ze zacht zijn. Stap 2 Roer er de zoete chilisaus en een scheut water onder en doe er de geweekte noedels bij. Roerbak nog een minuut of 3. Stap 3 Doe er dan de plakjes paksoi en de rauwe scampi's bij en laat nog 3 tot 5 minuten bakken. Stap 4 Breng op smaak met fijngehakte koriander (bewaar wat voor straks), het limoensap en 2 eetlepels vissaus.Garneer met de geroosterde pindanoten en wat korianderblaadjes.

Kom meer te weten
Eenpans gerecht met geroosterde groentjes, falafel en feta

Eenpans gerecht met geroosterde groentjes, falafel en feta

  Ingrediënten 1 grote zoete aardappel 1 ui 2 lente-uitjes (witte en groene gedeelten apart) 1 courgette 150 g sugarsnaps 1 teentje knoflook 1 eetlepel olijfolie (plus extra voor het bakken) 1 theelepel Provençaalse kruiden 150 g falafels 100 g feta (verkruimeld) Verse peterselie Peper en zout Stap 1 Wrijf de zoete aardappel goed schoon onder koud stromend water. Als de schil te hard is of teveel beschadigd, dan kan je de aardappel eventueel schillen, maar dit hoeft echt niet. Snij de aardappel in blokjes en doe deze in een mengkom, giet er 1 eetlepelolijfolie bij en kruid met peper en zout. Snipper ook de ui en het witte gedeelte (het groen gebruiken we bij de afwerking) van de lente-ui fijn en voeg dittoe aan de aardappelblokjes. Roer alles goed door elkaar. Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de aardappelenen de ui toe van zodra je pan goed warm is. Bak ongeveer 5 minuutjes tot allesmooi begintte bruinen Stap 2 Was de courgette en snij ze in schijfjes van ongeveer 5mm dik. Snij ook de look fijn of gebruik een lookpers. Was de sugarsnaps. Doe alles in de mengkom en voeg ook hier een lepeltje olijfolie toe. Kruid opnieuw met peper en zout en de Provencaalse kruiden. Roer goed. Voeg toe aan de pan met de aardappel en verhoog eventueel het vuur, zodat alles mooi bakt. Voeg na ongeveer3 minuten ook de falafels toe en bak het geheel nog ongeveer 5 minuutjes, tot alles mooi gaar is. Roer regelmatig goed door. Stap 3 Haal de pan van het vuur en kruid je gerecht indien nodig nog af met peper en zout.Verkruimel er de feta over en verdeel er het groen van de lente uit en de verse peterselie over.    TIPS Andere groenten. Je kan dit gerecht ook perfect maken met andere groenten. Hou rekening met de volgende vuistregel: Bak de hardste groenten eerst (aardappel, wortel, paprika,...) en voeg daarna telkens zachtere groenten toe (courgette, tomaat, ...) deze moeten immers minder lang meestoven. Zo zijn alle groentjes mooi gaar. Graag een andere smaak. Varieer niet alleen met je ingrediënten, maar ook met je kruiden. Hou je bijvoorbeeld van de Midden-Oosterse smaken? Voeg van een eetlepeltje ras-el-hanout toe ipv de Provencaalse kruiden. Vooraf maken? Geen tijd te verliezen? Maak dit gerecht tot en met stap 2 vooraf klaar. Laat afkoelen en bewaar in een goedafgesloten pot in de koelkast. Warm het net voor het eten goed op en werk af zoals beschreven in stap 3 

Kom meer te weten
Biefstuk met wokgroenten

Biefstuk met wokgroenten

  Ingrediënten 400 g biefstuk (bijvoorbeeld entrecote of ribeye) 1 rode ui 1 rode paprika 150 g peultjes 200 g broccoli (in kleine roosjes) 2 eetlepels sojasaus Verse koriander (naar smaak) 2 eetlepels olie (om te bakken) Zout en peper (naar smaak) Step 1 Verhit de olie in een wok of bakpan. Doe het vlees erbij en bak tot het naar smaak gaar is (ongeveer 3 tot 4 minuten voor medium). Step 2 Haal het vlees van het vuur, dek af met folie en laat het zo even rusten terwijl je de groenten klaarmaakt. Step 3 Doe de rode ui, paprika, peultjes en broccoli in de wok of bakpan en roerbak gedurende 3 à 4 minuten. Breng de groenten op smaak met sojasaus, zout en peper. Voeg de koriander toe en verdeel het geheel vervolgens over vier borden.  Step 4 Snij het vlees in plakken en leg bovenop de groente. Serveer. Wie kan de smaak van goed gebakken biefstuk weerstaan? Serveer met kleurrijke groenten.

Kom meer te weten