Asperge- en lente-erwtentaart

Vier de seizoensgebonden smaken met onze snelle en oh zo makkelijke taart met asperges, kerstomaatjes, voorjaarserwten en bubbelende gruyèrekaas. We verruilen het traditionele taartdeeg voor bladerdeeg uit de winkel, wat elke keer weer een luchtige en bladerige korst oplevert.
15 minuten voorbereiden, 20 minuten koken
4 porties

Ingrédients

  • 1 vel bladerdeeg, ontdooid
  • 3 tot 4 eetlepels zongedroogde tomatenpesto of basilicumpesto
  • 1 bos asperges, ruwe uiteinden verwijderd
  • 8 tot 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1/4 kopje verse doperwten
  • 1/2 kop versgeraspte gruyère
  • 1 tot 2 eetlepels fijngehakte verse kruiden (basilicum, oregano, tijm of een mix)
  • 1 ei, losgeklopt (optioneel)

Préparation

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 graden.  

Stap 2 

Op een licht met bloem bestoven werkvlak rol je bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 16 bij 12 centimeter. Je hoeft hier niet precies te zijn - in principe moet de bodem van je bakplaat passen, dus pas je aan. Leg het bladerdeeg in de bakvorm. Om een opstaande rand te creëren, gebruik je een scherp mes om een rand van 1,2 cm rondom in te snijden.

Stap 3 

Verdeel de pesto over de bovenkant van het bladerdeeg. Schik de asperges en tomatenhelften erop en strooi de erwten erover. Bedek gelijkmatig met kaas. Bestrijk de randen van het bladerdeeg met losgeklopt ei om het te laten glanzen en mooi bruin te laten worden. (Sla deze stap gerust over als je niet van plan bent om foto's van de taart op Instagram te posten 😊).

 Stap 4

Breng de halve plaat over naar de voorverwarmde oven en bak tot het bladerdeeg mooi bruin is en de kaas bubbelt, ongeveer 15 tot 20 minuten. Haal uit de oven en laat een paar minuten rusten.

Stap 5 

Breng de taart voorzichtig over naar een snijvlak en strooi verse kruiden over de bovenkant. Snijd in rechthoeken en serveer warm.

 

TIPS 

Gebruik gerust diepvrieserwten in plaats van verse erwten... of vervang asperges door artisjokharten... of vervang cherrytomaatjes door rode paprika. Het kan allemaal! 

Liever andere kaas? Kies dan iets wat makkelijk smelt, zoals Zwitserse kaas of Provolone. We zijn ook dol op deze taart met brie of burrata, maar voeg die toe aan het einde van de bereidingstijd om de kaas heel te houden. 

Voir plus