Recepten
‘Snickers’ banaanwafels
Stap 1 Meng de bloem, de rietsuiker, het bakpoeder en zout in een mengkom. Stap 2 Meng in een andere kom het eigeel, de melk en maisolie en roer goed door elkaar. Plet de banaan en roer onder deze mengeling, samen met de pindakaas. Stap 3 Meng de natte en droge mengelingen en roer ze kort door elkaar. Stap 4 Klop de eiwitten op en roer ze door het beslag tot een mooi geheel. Stap 5 Roer er tot slot de chocolade door. Laat het deeg rusten, terwijl het wafelijzer opwarmt. Roer nog kort door elkaar, want de chocolade zakt naar de bodem. Stap 6 Leg de Liège platen in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor Liège. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en vertrek van daaruit als je donkerdere wafeltjes wil. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. Stap 7 Bak telkens 2 Brusselse wafels en hou ze warm in de oven op 100°C. Serveer met meer pindakaas en warme chocoladesaus. Voor de warme chocoladesaus Maak een warme chocoladesaus door de melk en de room, samen met de suiker, tot net onder het kookpunt op te warmen. Doe de donkere chocolade in een mengkom en giet er de warme vloeistof in porties over. Roer goed, zodat de chocolade smelt. Bak je wafels vooraf. Zin in een echt wafelfestijn of wil je goed voorbereid zijn? Bak je wafels vooraf en laat ze afkoelen op een grill. Daarna kan je ze bewaren in de diepvries, verpakt in een luchtdicht doosje of per 3 in folie. Leg eventueel een laagje bakpapier tussen iedere wafel. Laat je wafels ontdooien en warm ze op in het opgewarmde wafelijzer, een toaster of eventueel in de (microgolf)oven.
Kom meer te wetenBrusselse wafels
Stap 1 Meng de gist met de lauwe melk en het lauwe water. Laat 10 minuten rusten zodat de gist in werking kan treden. Stap 2 Klop de eidooiers met een garde luchtig op en meng door het gistmengsel. Stap 3 Roer er de patisseriebloem en het zout onder Stap 4 Klop de eiwitten schuimig en spatel ze in 3 keer onder het beslag. Stap 5 Roer er de gesmolten boter onder. Stap 6 Dek het deeg af en laat 45 minuten rusten op een warme tochtvrije plaats. Stap 7 Leg de platen voor de Liège wafels in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor Liège. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en laat indien nodig wat bruiner bakken. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. Stap 8 Bak telkens 2 Brusselse wafels en hou ze warm in de oven op 100°C. Stap 9 Serveer ze met slagroom, vers fruit en warme chocoladesaus Voor de crème chantilly 120 ml slagroom 60 g gecondenseerde melk 60 g mascarpone Zaadjes uit ½ vanillepeul
Kom meer te wetenKlassieke Amerikaanse wafels
Stap 1 Meng alle natte ingrediënten in een mengkom: klop de eieren los, meng er de lauwe (karne)melk, de gesmolten boter en het vanille-extract onder. Stap 2 Meng de droge ingrediënten in een grote mengkom: roer de bloem, suiker, het bakpoeder en zout door elkaar. Stap 3 Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer ze goed door elkaar. Het is niet erg als er nog wat klontertjes in het deeg zitten, probeer vooral niet te lang te mengen, want dan krijg je taaie wafels. Laat je deeg wat rusten, terwijl je het wafelijzer voorverwarmt. Stap 4 Leg de platen voor de Classic wafels in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor ‘Classic’. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en laat indien nodig wat bruiner bakken. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. Stap 5 Maak je wafeltjes. Giet deeg in de onderste platen. Start telkens in het midden van de plaat en giet je deeg dan verder naar buiten. Sluit het wafelijzer. De timer loopt automatisch en wanneer je wafels klaar zijn, zal hij 3 maal biepen. Je wafels zijn nu klaar. Gebruik een niet-metalen knijptang om de wafels uit het ijzer te halen. Stap 6 Je kan de wafels warm houden in een voorverwarmde oven (100°C), terwijl je de rest van de wafels bakt. Deze wafeltjes zijn trouwens het lekkerst warm. Quick tips Deeg gieten. Om het deeg in je platen te gieten kan je een pollepel gebruiken, maar nog makkelijker gaat het met een maatbeker met een tuitje. Zo kan je perfect doseren en mikken waar je deeg terecht komt. Probeer hartige wafeltjes. Laat de suiker en het vanille-extract weg en eet je wafeltjes met gefrituurde kip, met eitjes, spek, geraspte kaas, ... Volg alle stapjes van het recept. Gesmolten boter mengen met bijvoorbeeld koude melk zou voor klonters zorgen, waardoor je een slecht gemengd deeg krijgt. Krokante wafeltjes? Verdubbel de hoeveelheid melk, voor superfijne en krokante wafeltjes, die geweldig smaken met een bolletje ijs. Zaadjes uit ½ vanillepeul
Kom meer te wetenBelgische wafels
Stap 1 Mix alle droge ingrediënten in een ruime mengkom. Meng in een andere mengkom de warme melk, gesmolten boter, het eigeel en het vanille-extract. Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer het deeg zorgvuldig door elkaar. Het is prima als er nog kleine klontertjes in je deeg aanwezig zijn, die lossen later vanzelf op. Roer zeker niet te lang, dan krijg je taaie wafeltjes. Stap 2 Klop de eiwitten stijf en spatel ze dan voorzichtig in 3 keer door je beslag. Roer voorzichtig zodat je deeg luchtig blijft. Stap 3 Laat je deeg rusten terwijl het ijzer opwarmt. Stap 4 Leg de Belgian platen in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor Belgian. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en vertrek van daaruit als je donkerdere wafeltjes wil. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. Stap 5 Maak je wafeltjes. Giet deeg in de onderste platen. Start telkens in het midden van de plaat en giet je deeg dan verder naar buiten. Sluit het wafelijzer. De timer loopt automatisch en wanneer je wafels klaar zijn, zal hij 3 maal biepen. Je wafels zijn nu klaar. Gebruik een niet-metalen knijptang om de wafels uit het ijzer te halen. Stap 6 Je kan de wafels warm houden in een voorverwarmde oven (120°C), terwijl je de rest van de wafels bakt. Deze wafels eet je bij voorkeur warm Stap 7 Serveer de wafeltjes met banaan, granola en esdoornsiroop Quick tips Voeg lekkers toe. Meng een paar eetlepels chocolade callets, nootjes of zelfs een geplette banaan toe aan je deeg. Bak je wafels vooraf. Zin in een echt wafelfestijn of wil je goed voorbereid zijn? Bak je wafels vooraf en laat ze afkoelen op een grill. Daarna kan je ze bewaren in de diepvries, verpakt in een luchtdicht doosje of per 3 in folie. Leg eventueel een laagje bakpapier tussen iedere wafel. Laat je wafels ontdooien en warm ze op in het opgewarmde wafelijzer, een toaster of eventueel in de (microgolf)oven.
Kom meer te weten