Luikse wafels

Luikse wafels zijn wereldberoemd. Met hun boterzachte smaak en knapperige parelsuiker zijn ze dan ook onweerstaanbaar. Vers uit het ijzer zijn ze op hun best, maar hou er een paar opzij want je kan ze perfect meenemen als lekkere snack voor onderweg. Luikse wafels maak je best met een keukenrobot, want het is een vrij zwaar deeg dat een beetje lijkt op brooddeeg. De lekkerste Luikse wafels maak je met een mooi gerezen gistdeeg. Reken dus wat extra tijd om je deeg te laten rijzen. Eventueel kan je het deeg de avond voordien maken en het een nachtje laten rijzen in de koelkast. Laat het de dag nadien 10 minuten op kamertemperatuur rusten.
35 minuten bakken, 2 uur 20 minuten laten rusten
10 wafels

Ingrediënten

  • 200 ml melk, opgewarmd tot lichaamstemperatuur
  • 22 g bruine suiker
  • 7 g droge gist of 21 g verse gist
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 165 g boter, gesmolten
  • 12 g vanille-extract
  • 490 g bloem
  • 15 g zout
  • 150 g parelsuiker

Voorbereiding

Stap 1

Laat je gist voorrijzen: voeg hem toe aan de lauwe melk, samen met de bruine suiker. Roer met een vork tot de gist en suiker zijn opgelost. Laat dit ongeveer 10 minuten staan, tot het begint te bubbelen. Zo weet je meteen dat de gist werkzaam is. Gebeurt er niets, herbegin dan met andere gist.  

Stap 2

Start je beslag. Het wordt een niet-vloeibaar beslag, dus kan je het makkelijkst werken met een keukenrobot. Heb je die niet? Maak je dan klaar voor wat stevig kneedwerk. 

Stap 3

Doe de bloem met het zout in de mengkom van je keukenrobot. Meng met behulp van de klopper. Voeg in een dun straaltje de melk met de gist toe en laat ongeveer 1 minuut op medium snelheid mengen. 

Stap 4

Voeg daarna 1 per 1 de eieren toe. Mix telkens tot het ei is opgenomen alvorens het volgende ei toe te voegen. Roer het vanille-extract onder de boter en giet in een dun straaltje bij het deeg, terwijl je traag blijft mengen. Wanneer alle boter is opgenomen, heb je een vrij stevig en lichtjes plakkerig deeg. 

Stap 5

Haal het deeg uit de kom en leg het in een propere mengkom. Bedek het deeg met een propere, vochtige keukenhanddoek. Laat het deeg 1 ½ tot 2 uur rijzen op een tochtvrije, warme plaats. 

Stap 6

Kneed de parelsuiker door het gerezen deeg. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 90 g die je tot bolletjes rolt. Leg op een proper oppervlak, dek af met een vochtige en propere keukenhanddoek en laat opnieuw 20 minuten rusten. 

Stap 7

Maak je wafelijzer klaar. Rust het uit met de Liège platen en kies met de settingsknop voor ‘Liège’. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en laat indien nodig wat bruiner bakken. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. 

Stap 8

Leg 2 bolletjes deeg in de platen en sluit het ijzer. 

Stap 9

De timer loopt automatisch en wanneer je wafels klaar zijn, zal hij 3 maal biepen. Je wafels zijn nu klaar. Gebruik een niet-metalen knijptang om de wafels uit het ijzer te halen. Eet de Luikse wafels best warm, dan zijn ze het lekkerst.

 

Quick tips

Geen parelsuiker gevonden? Breek wat suikerklontjes in stukjes, die doen het ook prima. 

Toon meer