Klassieke Amerikaanse wafels

Dit recept komt overgewaaid uit de VS waar men zo goed als dagelijks wafels eet en ze in bijna elk ontbijtrestaurant op de kaart staan. Het is een receptje dat zeer snel klaar is en makkelijk kan omgezet worden in een hartige versie. Deze wafeltjes zorgen voor een geweldige start van de dag! Eet ze met vers fruit, geroosterde nootjes, honing, chocopasta, slagroom, ... of ga voor de hartige versie en combineer ze met bijvoorbeeld zalm, garnaaltjes en verse groentjes. Gebruik bij voorkeur karnemelk, dat zorgt voor een luchtiger wafeltje.
30 minuten bakken, 5 minuten laten rusten
12 wafels

Ingrediënten

Natte ingrediënten

  • 370 ml melk of karnemelk, opgewarmd
  • 2 grote eieren
  • 110 g boter, gesmolten
  • 12 g vanille-extract

Droge ingrediënten

  • 240 g bloem
  • 30 g kristalsuiker
  • 12 g bakpoeder
  • 6 g zout

Voorbereiding

Stap 1

Meng alle natte ingrediënten in een mengkom: klop de eieren los, meng er de lauwe (karne)melk, de gesmolten boter en het vanille-extract onder. 

Stap 2

Meng de droge ingrediënten in een grote mengkom: roer de bloem, suiker, het bakpoeder en zout door elkaar.   

Stap 3

Giet de natte ingrediënten bij de droge en roer ze goed door elkaar. Het is niet erg als er nog wat klontertjes in het deeg zitten, probeer vooral niet te lang te mengen, want dan krijg je taaie wafels. Laat je deeg wat rusten, terwijl je het wafelijzer voorverwarmt. 

Stap 4

Leg de platen voor de Classic wafels in je GreenPan wafelijzer en kies met de settingsknop voor ‘Classic’. Kies hoe licht/donker je jouw wafeltjes wil, begin eventueel aan de lichtere kant en laat indien nodig wat bruiner bakken. Kies met de Texture knop of je zachte dan wel krokante wafeltjes wil. Druk op Start. Het voorverwarmen start en van zodra je wafelijzer de vereiste temperatuur bereikt heeft, zal er een geluidssignaal te horen zijn. 

Stap 5

Maak je wafeltjes. Giet deeg in de onderste platen. Start telkens in het midden van de plaat en giet je deeg dan verder naar buiten. Sluit het wafelijzer. De timer loopt automatisch en wanneer je wafels klaar zijn, zal hij 3 maal biepen. Je wafels zijn nu klaar. Gebruik een niet-metalen knijptang om de wafels uit het ijzer te halen. 

Stap 6

Je kan de wafels warm houden in een voorverwarmde oven (100°C), terwijl je de rest van de wafels bakt. Deze wafeltjes zijn trouwens het lekkerst warm. 

 

Quick tips

Deeg gieten. Om het deeg in je platen te gieten kan je een pollepel gebruiken, maar nog makkelijker gaat het met een maatbeker met een tuitje. Zo kan je perfect doseren en mikken waar je deeg terecht komt.

Probeer hartige wafeltjes. Laat de suiker en het vanille-extract weg en eet je wafeltjes met gefrituurde kip, met eitjes, spek, geraspte kaas, ... 

Volg alle stapjes van het recept. Gesmolten boter mengen met bijvoorbeeld koude melk zou voor klonters zorgen, waardoor je een slecht gemengd deeg krijgt.

Krokante wafeltjes? Verdubbel de hoeveelheid melk, voor superfijne en krokante wafeltjes, die geweldig smaken met een bolletje ijs.

Zaadjes uit ½ vanillepeul 

Toon meer