Kook je dagelijkse kost PFAS-vrij!
“Wat zijn nu de beste pannen?”. Dat is een vraag die chef-kok Jeroen Meus, bekend van het tv-programma Dagelijkse kost, dikwijls krijgt. Een aantal jaar geleden lanceerde Meus zijn eigen Dagelijkse kost-collectie. Hij deed dat samen met het Belgische merk GreenPan, dat gespecialiseerd is in PFAS-vrij koken. “Dankzij GreenPan leerde ik dat de meeste antikleefpannen gemaakt worden met PFAS. Dat zijn chemische stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid en erg milieuvervuilend zijn. Eén gesprek met GreenPan was genoeg om mij ervan te overtuigen dat de Dagelijkse kost-collectie PFAS-vrij moest zijn. Voor mij was er geen weg terug.”, zo vertelt Meus.
Maar welke pannen kies je dan best? Roestvrij stalen pannen, emaille stoofpotten of pannen met een keramische antikleeflaag … Het zijn allemaal fijne en PFAS-vrije opties. “Wat ik jammer vind, is dat veel mensen schrik krijgen van antikleefpannen. Ze horen in het nieuws dat PFAS schadelijk zijn voor de gezondheid en durven geen antikleefpan meer te gebruiken. Dat is jammer, want een goede PFAS-vrije antikleefpan is goud waard in je keuken.”, legt de tv-chef uit.
Waar moet je dan precies op letten als je een antikleefpan koopt? Zorg ervoor dat je pan een keramische antikleeflaag heeft. Die is per definitie PFAS-vrij. Ga ook op zoek naar het PFAS-vrij logo op de verpakking. Staat dat erop? Dan kun je met een gerust hart kokerellen.
* Deze actie is onderworpen aan volgende actievoorwaarden.