Als ik bloemen ga plukken in “Bloemwij” in Astene, word ik al zen zodra ik de oprit tegemoet rijd. Bij Anaïs kreeg ik ooit rozenblaadjes mee om zelf rozensiroop te maken. Een creatieve zoektocht waar ik veel plezier aan beleefde. In dit recept geef ik een klassieke vanillepudding een unieke touch met deze home made rozensiroop. Nog lekkerder met wat extra grenadine en verse frambozen erbovenop. Lekker!
Ingrediënten voor 6 personen
Voor de rozensiroop
50 g rozenblaadjes
650 ml water
Gebruik per 500 ml rozenwater 750 g kokosbloemsuiker
Voor de vanillepudding
1 pakje vanillepudding poeder
75 ml rozensiroop
750 ml melk
12 frambozen
Enkele muntblaadjes
6 el grenadine
Aan de slag
Beginnen doen we met de rozensiroop. Doe de geplukte rozenblaadjes in een pot en zorg ervoor dat de blaadjes net onder water staan. Laat 1 dag en 1 nacht staan. Overdag schud je de pot 2 tot 3 keer goed.
Zeef het rozenwater met een grove zeef en breng een grote pan water aan de kook om je bewaarbokaal 5 minuten steriel in te koken. Zet de bokaal op een schone doek op zijn kop totdat hij gevuld wordt.
Meet de hoeveelheid rozenwater. Per 500 ml weeg je 750 gram suiker af. Breng het rozenwater aan de kook en voeg de suiker eraan toe. Roer het naar rozen ruikende kookvocht goed door, tot je zeker bent dat alle suiker goed is opgelost.
Zet het vuur uit en laat de rozensiroop afkoelen. Vul je bewaarbokaal en zet in de koelkast.
De rozenblaadjes die je hebt gebruikt om rozenwater te maken, leg je op een handdoek te drogen en kan je later als versiering gebruiken.
Nu starten we aan de vanillepudding. Doe 650 ml melk in een steelpan en breng aan de kook. Meng het vanillepoeder met 100 ml melk en de rozensiroop. Voeg aan de kokende melk toe en roer langzaam tot de pudding dik wordt.
Verdeel de pudding over 6 glaasjes en voeg er telkens een eetlepel grenadine aan toe. Laat afkoelen en werk af met de frambozen, de muntblaadje en de gedroogde rozenblaadjes.