Tijdens een werkbezoek in Polen kregen we Clodnik voorgeschoteld, een koude rode bietensoep. Niet alleen de kleur is prachtig, ook de smaak verrast. Een warme versie is er ook, maar dan heet de soep Borsit en zijn de ingrediënten net iets anders. Ik geef jullie graag beide recepten, want rode biet verdient echt wel meer aandacht.
Clodnik, ingrediënten voor 4 personen
Voor de soep
3 grote rode bieten
500 ml groentebouillon
500 ml karnemelk
250 ml natuuryoghurt
Sap van 1/2 citroen
1 tl appelazijn
1 snuifje zout en peper
Voor de afwerking
1 handje dille
5 radijsjes
1/2 komkommer
2 eieren
Aan de slag
Schil de rode boeten en snijd ze in stukken. Kook ze samen met de groentebouillon in een pan tot ze goed zacht zijn en laat afkoelen. Snijd intussen de radijs in kleine stukken en schil de komkommer half om half en snijd dan in kleine stukken. Als je wil kan je de zaadjes uit de komkommer verwijderen. Snijd nadien ook de dille fijn en leg aan de kant.
Kook de eitjes hard gedurende 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water, zodat ze makkelijker pellen, en halveer ze. Mix de rode bieten fijn en voeg er de karnemelk, natuuryoghurt, citroensap en appelazijn aan toe. Kruid goed met zout en peper.
Serveer in kommetjes en werk af met de radijs, komkommer, dille en een ½ eitje per persoon. Drink de soep heel koud, dan is ze het lekkerste.
Borsit, ingrediënten voor 4 personen
Voor de soep
3 grote rode bieten
750 ml rundsbouillon
2 rode uien
4 wortelen
4 kleine aardappelen
1 tl appelazijn
1 tl gedroogde tijm
1 snuifje zout en peper
Voor de afwerking
1 handje dille
4 el zure room
2 eieren
Aan de slag
Schil de rode bieten, ui, wortelen en aardappelen en snijd in stukken. Stoof de rode ui in olijfolie en voeg de rode biet, ui en wortelen toe van zodra de ui lichtbruin is. Roer om, voeg de rundsbouillon toe en laat koken tot alles goed zacht en gaar is. Mix het geheel, voeg eventueel nog wat water toe als dat nodig is. Kruid met tijm, zout en peper en voeg de appelazijn toe.
Kook de eitjes hard gedurende 8 minuten. Laat ze schrikken in koud water, zodat ze makkelijker pellen, en halveer ze. Serveer de warme soep in kommetjes en werk af met een soeplepel zure room, dille en ½ eitje per persoon.