Koekjes voor in de kerstboom

Onze favoriete winterse traditie? Kerstkoekjes bakken! Ook de kleintjes kunnen meehelpen met vormpjes uitsnijden en koekjes versieren. Deze (niet eetbare) versie hang je in de kerstboom voor een variatie op de standaard kerstbal.
1 uur bereidingstijd (+1 uur wachten)
6 personen

Ingrediënten

Voor de koekjes:

  • 2 eieren
  • 4 eetlepels stroop
  • 300g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 100g koude roomboter
  • 100g lichtbruine basterdsuiker
  • een snuifje zout

Voor de versiering:

  • Voor de versiering:
  • 1 theelepel citroensap
  • 250g poedersuiker
  • Decoratie: zaadjes, zilverbolletjes, enz.

Benodigdheden:

  • Bakpapier
  • Uitsteekvormpjes
  • Gekleurde lintjes
  • Handmixer met deeghaken

Voorbereiding

Stap 1

Klop de eieren los in een kommetje, samen met de stroop. Zeef bloem, bakpoeder, zout, gemberpoeder, kaneel en bruine suiker boven een grote kom. Meng de boter erdoor. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin driekwart van het eimengsel. Kneed (met de handen of met een mixer met deeghaken) het mengsel tot een samenhangend deeg. Als het deeg wat te droog is, kan je ook de rest van het ei en de stroop toevoegen. Wordt het juist te plakkerig, dan voeg je wat extra bloem toe. Dek de kom af en laat het deeg minstens een half uur rusten in de koelkast.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bestuif het werkvlak en de deegroller met wat bloem. Rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 5 mm.

Stap 3

Maak figuurtjes in het deeg met behulp van de vormpjes. Leg de figuurtjes met een mes op een afstand van elkaar op de bakplaat. De afgesneden deegrestjes kan je opnieuw kneden, uitrollen en snijden. Gebruik een prikker om kleine gaatjes te maken aan de bovenkant van elk figuurtje. Zo kan je er later een lintje door halen om ze mee op te hangen.

Stap 4

Bak de figuurtjes gaar in het midden van de oven. Na 20 minuten zijn ze lichtbruin en mag je ze laten afkoelen. Na 10 minuten kan je de koekjes met behulp van een mes voorzichtig op een rooster leggen en verder laten afkoelen.

Stap 5

Voor het glazuur: neem een propere kom en klop de eiwitten met de handmixer tot schuim. Voeg het citroensap en vervolgens geleidelijk de poedersuiker toe. Blijf kloppen tot het mengsel dik en romig is.

Stap 6

Bestrijk de figuurtjes met glazuur en versier met decoratiemateriaal. Laat het glazuur hard worden. Zodra het droog is, kan je de lintjes door de koekjes rijgen.

Stap 7

Klaar! Hang de figuurtjes op in de kerstboom.

Tip

Vul mooie stoffen zakjes met kerstkoekjes en geef ze cadeau tijdens de feestdagen. 

Toon meer