Ingrediënten:
Voor de varkenswangen:
- 800 g varkenswangen
- Peper en zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 g boter (ongeveer, verdeeld in twee helften)
Voor de stoofpot:
- 2 uien (in ringen of grof gesneden)
- 1 à 2 eetlepels bloem
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
- 2 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- 1 laurierblad
- 1 snede brood (wit of bruin)
- 1 eetlepel mosterd (bij voorkeur grove mosterd)
- 330 ml donker bier (bijv. Leffe, Rochefort, of ander abdijbier)
Stap 1
Verwijder de vliesjes van de varkenswangen en kruid ze met peper en zout. Doe de olijfolie samen met de helft van de boter in de stoofpan en kleur hierin de varkenswangen langs beide zijden. Haal de wangen uit de pan en houd ze warm.
Stap 2
Giet het vet uit de pan, smelt de overblijvende boter in dezelfde pan en stoof hierin de ui. Doe de varkenswangen erbij, maar houd het bakvocht nog even apart. Voeg de bloem toe, roer goed om en doe de look, tijm en laurier erbij.
Stap 3
Besmeer de snede brood met de mosterd en leg die erbij in de stoofpan. Giet het bier en de overgebleven jus van de varkenswangen erbij. Voeg de fond toe, zet het deksel op de pan en kook alles in ca. 90 minuten op een matig vuur gaar.
Stap 4
Haal het deksel van de pan en laat de stoverij inkoken tot de gewenste dikte. Breng verder op smaak met peper en zout.