(Zoete-aardappel) gnocchi met pompoensaus, pancetta en gebakken salie

Herfst op je bord? Ons nieuwe favoriete gerecht zijn gnocchi met knapperige pancetta in een pompoenroomsaus. De finishing touch: gebakken salie.
10 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 2 pakjes (zoete-aardappel)gnocchi
  • 120 g in blokjes gesneden pancetta
  • 6 eetlepels boter
  • ongeveer 20 verse salieblaadjes (of 1 klein pakje)
  • 1 kopje pompoenpuree (maak hem eventueel zelf met onderstaand recept)
  • 1 1/4 kop volle melk of room
  • 1/4 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel versgemalen nootmuskaat
  • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Voorbereiding

Stap 1

Maak de pompoenpuree — Snij een butternutpompoen doormidden. Wrijf de binnen- en buitenkant in met olie en laat garen in de oven op 180 graden. Na ongeveer 50 minuten is de pompoen zacht en kan je hem tot puree prakken met een aardappelstamper of een vork.

Stap 2

Maak de gnocchi Breng een grote pan goed gezouten water aan de kook op hoog vuur. Laat de gnocchi in het kokende water vallen en kook ze tot ze drijven. Giet af en zet opzij, bewaar een kopje kookvocht.

Stap 3

Bak de pancetta in een kleine koekenpan op middelhoog vuur bruin en knapperig. Leg de pancetta op een met keukenpapier bekleed bord om uit te lekken.

Stap 4

Bak de salie — In een grote koekenpan of sauteerpan smelt je de boter op middelhoog vuur tot ze pruttelt. Voeg de salieblaadjes toe en bak ze 2 tot 3 minuten. Haal ze uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. 

Stap 5

Maak de saus — Wanneer de boter nootachtig ruikt en bruin begint te worden, voeg je pompoenpuree, melk, kaneel en nootmuskaat toe. Roer zachtjes om en laat sudderen tot de saus iets dikker wordt, ongeveer 5 minuten.

Stap 6

Werk de pasta af — Voeg gnocchi en pancetta toe aan de saus en roer om de gnocchi te bedekken. Voeg indien nodig wat van het gereserveerde kookvocht toe om de saus te verdunnen. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de gnocchi over borden en werk af met gebakken salie.

Tips

Kies voor de ultieme pumpkin spice en rasp hele nootmuskaat. Die is veel krachtiger van smaak dan zijn gemalen neefje, én blijft bovendien onbeperkt vers.

Toon meer