Ingrediënten
- 450 g pasta (capellini, linguine of spaghetti)
- 45 ml extra vierge olijfolie (3 eetlepels)
- 1 kleine ui, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 450 g rijpe kerstomaatjes, gehalveerd
- 15 g zout (1 eetlepel)
- 1 kopje verse basilicumblaadjes, versnipperd (ongeveer 25 g), plus extra om te serveren
- Vers geraspte Parmigiano-Reggiano, om te serveren
Voorbereiding
BEREIDINGSINSTRUCTIES:
Stap 1
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Stap 2
Verhit ondertussen de olijfolie in een sauteerpan op laag vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak op zacht vuur, onder af en toe roeren, tot ze zacht worden maar niet kleuren. Voeg dan de tomaten toe en zet het vuur hoog. Voeg het zout toe en schep alles door elkaar. Laat een paar minuten koken en voeg dan de versnippered basilicum toe om het te laten verwelken. De sappen van de tomaten zullen emulgeren met de olie, waardoor een saus ontstaat.
Stap 3
Als de pasta en de saus gaar zijn, haal je de spaghetti met een tang uit het water en voeg je deze direct toe aan de saus, door ze door elkaar te roeren - misschien moet je zowel de saus als de pasta verdelen en dit in twee keer doen. Proef en pas indien nodig de kruiden aan. Doe de pasta in serveerschalen en bestrooi met extra verse basilicum als je dat lekker vindt. Serveer met wat vers geraspte Parmigiano ernaast.
Recept uit The Tucci Table, door Stanley Tucci en Felicity Blunt, met Kay Plunkett-Hogge (Gallery Books, 2014)