Tempura van garnalen en groenten

Licht krokant gebakken tempura van groenten en garnalen, geserveerd met jasmijnrijst en een traditionele Japanse dipsaus. Gemakkelijk te maken en te lekker om teweerstaan.
20 minuten
3 tot 4 porties

Ingrediënten

Voor de dipsaus:

  • 175 ml dashi bouillon
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels mirin (Japanse zoete wijn)

Voor het beslag:

  • 60 gram bloem
  • 80 gram maïzena
  • 1 theelepel koosjer zout
  • 1 groot ei, geklopt
  • 175 ml ijskoud mineraalwater met koolzuur

Om te frituren:

  • 3 tot 4 kopjes dun gesneden groenten
  • 12 grote garnalen met staart, gepeld en ontdaan van darmkanaal
  • Plantaardige olie, koolzaadolie of arachideolie

Om te serveren:

  • 4 kopjes gekookte jasmijnrijst

Voorbereiding

Stap 1

Maak de dipsaus: Klop in een kleine kom de dashibouillon, sojasaus en mirin door elkaar. Zet apart.  

 

Stap 2

Maak het beslag: Roer in een middelgrote kom de bloem, de maïzena en het zout door elkaar. Giet het losgeklopte ei en het mineraalwater erbij en roer met stokjes om het gelijkmatig te mengen. Het beslag hoort klonterig te zijn. Zet het beslag in de koelkast tot gebruik.  

 

Stap 3

Bereid je voor op het frituren: Vul een wok of diepe pan tot de helft met olie en zet op middelhoog vuur. Plaats een rooster op een met keukenpapier beklede bakplaat. Verhit de olie tot 190°C of test de olie door er een beetje beslag in te laten vallen. Als het beslag sist maar niet te snel bruin wordt, kun je beginnen.  

 

Stap 4

Bak de tempura: Doop voorzichtig groenten en garnalen in het tempurabeslag en laat ze in de olie zakken. Bak in kleine porties om te voorkomen dat de pan te vol wordt. Draai ze om en haal ze tijdens het frituren los van elkaar tot het beslag knapperig en goudbruin is, dit duurt ongeveer 1 tot 1 1/2 minuut. Leg ze op een rooster. Laat de olie tussendoor steeds weer op temperatuur komen.  

 

Stap 5

Serveer en geniet: Verdeel de tempura en de rijst over vier borden en serveer met de dipsaus. 

 

TIPS 

Afkoelen 

Om ervoor te zorgen dat tempura superknapperig wordt en niet te vet, houd je het beslag zo koud mogelijk en frituur je in olie van 190°C. 

Toon meer