Spinnenwebkoekjes

Deze chocolade- en marshmallowkoekjes zijn perfect voor elk Halloweenfeest!
15 minuten voorbereiding, 9 tot 11 minuten koken
24 koekjes

Ingrediënten

  • 1 kop ongezouten boter, verzacht, in blokjes van ¼” gesneden
  • 1 1/4 kopjes donkerbruine suiker
  • 1/2 kopje kristalsuiker
  • 1 groot ei, kamertemperatuur 
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 3/4 kopjes bloem voor alle doeleinden 
  • 1/2 kop donker cacaopoeder
  • 1 eetlepel droge melkpoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel fijn zout
  • Extra kristalsuiker, om te rollen
  • 2 kopjes marshmallows, meer naar behoefte

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden en schuif de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven.   

Stap 2  

Klop in de kom van een standmixer met een spatelhulpstuk of in een grote kom met een handmixer de boter en beide suikers op middelhoge snelheid tot de boter licht en luchtig is, 2 tot 3 minuten. Stop zo nodig en schraap de zijkanten en bodem van de kom halverwege af met een siliconenspatel. Voeg het ei en de vanille toe en mix opnieuw op middelhoge snelheid tot beide volledig zijn opgenomen. Stop en schraap de kom nogmaals af met de spatel.  

Stap 3 

Klop in een middelgrote mengkom de bloem, cacaopoeder, melkpoeder, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar tot het goed gemengd is.

Stap 4  

Voeg de droge ingrediënten toe aan het boter- en suikermengsel en mix op een lage snelheid tot het volledig gemengd is is. Zorg ervoor dat je niet te veel mengt, want dan krijg je taaiere koekjes.  

Stap 5  

Verdeel het koekjesdeeg in balletjes van 1½ eetlepel. Rol ze in een kommetje lichtjes in de extra suiker en leg ze dan op de koekjesplaat. Laat ongeveer 5 cm ruimte tussen elk deegballetje. Bak de koekjes 9 tot 11 minuten, of tot de randen net hard zijn, maar het midden nog een beetje zacht. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen op de plaat, leg ze dan op een rooster en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.  

Stap 6 

Doe de marshmallows in een kom die geschikt is voor de magnetron en doe ze met tussenpozen van 15 tot 20 seconden in de magnetron, terwijl je tussendoor roert, tot ze volledig gesmolten en zacht zijn. Je zult dit af en toe opnieuw moeten doen tijdens het decoreren van de koekjes, omdat de temperatuur belangrijk is. De gesmolten marshmallows moeten koel genoeg zijn om ze veilig met je vingers vast te pakken, maar warm genoeg om ze uit te rekken tot dunne webachtige slierten. 

Stap 7  

Neem ongeveer een eetlepel gesmolten marshmallow in je vingertoppen en trek die voorzichtig uit elkaar in strengen die op spinnenwebben lijken. Drapeer de marshmallowslierten snel over een koekje en trek je handen weg om de slierten te breken. Herhaal dit indien nodig tot je de gewenste look hebt. (Maak je geen zorgen, dit hoort rommelig en willekeurig te zijn!) Herhaal dit tot alle koekjes gedecoreerd zijn, waarbij je de marshmallows tijdens het decoreren smelt en opnieuw smelt als dat nodig is om ze op de juiste temperatuur te houden.  

  

TIPS 

  • Voor een extra kleverig chocoladekoekje meng je ½ kopje grof gehakte chocolade of chocoladechips door het deeg voordat je ze in balletjes vormt!   
  • Hoewel we de gesmolten marshmallows bovenop erg mooi vinden, kun je voor een snelle, makkelijke (en iets minder rommelige) decoratie ook in de winkel gekochte schrijfglazuur gebruiken, waarmee je geweldige spinnenwebben op de koekjes kunt maken!   
Toon meer