Ingrediënten
Voor de mosselen
- 2 uien, in halve maantjes gesneden
- 2 takken selder, fijngesneden
- 100 gr boter
- 4 kg mosselen
- 50 ml natuurazijn
- Peper
Voor de frietjes
- 1 kg friet of bloemige aardappelen
- Frituurolie
Voor de mayonaise
- 2 eieren
- 1 eetlepel citroensap of natuurazijn
- 1 eetlepel mosterd
- 4 dl maïsolie
- Peper en zout
- 1 eetlepel water
Voor de mosselsaus
- 6 el mayoniase
- 100 ml kookvocht van de mosselen
- 1 koffielepel mosterd
Voorbereiding
Stap 1
Was en schil de aardappelen en droog ze grondig. Snij ze in frietjes. Verhit de friteuse tot 140°C en bak hierin de frietjes een eerste keer gedurende 5 minuten. Doe dit in porties en bewaar de frietjes in een diep bord met een stukje keukenpapier. Laat ze volledig afkoelen
Stap 2
Maak de mayonaise. Doe de eieren in een hoge mixer beker. Voeg citroensap of azijn, mosterd en peper en zout toe. Gebruik een staafmixer die precies in de beker past. Zet hem op de bodem en mix kort door elkaar. Stop met mixen en voeg de olie en een lepel water toe, terwijl de mixer op de bodem van je beker staat. Begin nu te mixen en trek de mixer voorzichtig omhoog. Ga eventueel een paar keer op en neer. Kruid je mayonaise af met peper en zout en eventueel een beetje cayennepeper. Bewaar de mayoniase in de koelkast tot gebruik.
Stap 3
Kuis en was de mosselen grondig. Verwijder eventueel hun baard of stukjes schelp. Leg ze 10 minuten in koud water, mosselen die niet sluiten, moet je verwijderen.
Kuis de verschillende groenten en snij ze fijn. Snipper ook de blaadjes van de selder fijn. Doe boter in de mosselpot of in een ruime pot en stoof hierin de groenten een paar minuutjes aan.
Voeg de mosselen rechtstreeks vanuit het water toe (laat ze niet teveel uitlekken) aan de pot. Kruid met peper. Zet een deksel op de pot en laat de mosselen 5 minuten stomen. Schud de pot goed op en laat nog 4 minuutjes stomen, tot de mosselen opengaan.