Ingrediënten
Voor het vanille ijs (1 liter)
- 300 ml melk
- 300 ml room
- 175 gr fijne suiker
- 5 ei dooiers
- 1 vanille stokje
- Of koop lekker ijs bij de boer of in de winkel
- Lekkere fijne koekjes voor erbij
Voor de slagroom
- 30 gr mascarpone
- 30 gr gecondenseerde melk
- ½ vanillepeul
- 100 ml slagroom (min. 40% vetgehalte)
Voor de chocoladesaus
- 115 ml room (33% vet)
- 35 ml volle Melk
- 60 g kristalsuiker
- 150 g pure chocolade callets of ha keen blokje chocolde in kleine stukjes
Voorbereiding
Voor het ijs
- Schraap de zaadjes uit de vanille peul en doe ze samen met de peul, de melk, de room en de helft van de suiker in een ruime kookpot. Warm op tot net onder het kookpunt.
- Klop ondertussen de andere helft van de suiker met de ei dooiers stevig tot je een witte dikke massa krijgt (het makkelijkst gaat dit in een keukenrobot, maar met de hand kan ook).
- Giet de helft van het warme mengsel over de eieren en roer alles goed door elkaar.
- Doe dit mengsel terug bij de overgebleven melk/room mengeling en meng goed.
- Zet terug op het vuur en warm op tot 80°C. Gebruik eventueel een thermometer hiervoor. Als je die niet hebt, dan kan je controleren of het klaar is door met je vinger een lijn te trekken over de achterkant van een houten lepel die je in de mengeling gedroopt hebt. Als de lijn zichtbaar blijft is het klaar. Loopt het terug dicht, dan moet het nog iets warmer.
- Doe alles over in een grote mengkom en plaats in een kom met ijsblokjes. Laat zo snel mogelijk afkoelen en bewaar daarna min. 4 uur in de koelkast.
- Doe alles over in een ijsmachine en laat het ijs ongeveer 40 minuten draaien. Vries daarna nog minstens 4 uur in.
De slagroom
- Schraap de zaadjes uit de vanillepeul en klop samen met de room, de mascarpone en de gecondenseerde melk tot slagroom. Bewaar in de koelkast tot gebruik
De chocoladesaus
- Doe de room en de melk in een steelpannetje en warm goed op maar laat niet koken. Voeg de suiker toe en roer zodat de suiker smelt.
- Giet 1/3 over de chocolade en roer goed. Voeg de rest in een dun straaltje toe en blijf goed roeren.
- Serveer meteen of bewaar tot 3 dagen in de koelkast. Om de saus later terug op te warmen: gebruik een bain marie of de microgolf op lage temperatuur.
Toon meer