Een vriendin daagt me telkens uit om alles van groenten te gebruiken: #no waste.
Daarom zet ik bij dit gerecht een volledige bloemkool op het menu, maar maak ik hem klaar op verschillende manieren. Het resultaat is een variatie van textuur, kleur en smaak. De zalm stoom ik in onze Steamy, zodat die zonder vet kan worden klaargemaakt. Al laat ik hem wel eerst even rusten in een marinade voor een oosterse toets. Het marineren van de zalm en de bloemkool vraagt wel wat tijd. Plan dit zeker in.
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool
500 ml bietensap
125 ml azijn
25 g kristalsuiker
1 snuifje peper en zout
4 x 200 g zalm
12 kerstomaatjes
Een paar takjes bieslook
8 schijfjes citroen
1 el honing
Voor de marinade
5 el soyasaus
10 el olijfolie extra vierge
Sap van 2 citroenen
Aan de slag
Haal het harde midden uit de bloemkool en verdeel de kool in kleine roosjes. Leg de groene bladeren aan de kant en was alle bloemkoolstukken grondig.
Breng het bietensap, de azijn en kristalsuiker met peper en zout aan de kook in een steelpan met 250ml water. Leg nadien het vuur af en voeg de helft van de bloemkoolroosjes toe. Dek af en laat 3 uur rusten. Maak nu de marinade: meng de sojasaus, olijfolie en het citroensap en laat de zalm er 3 uur in rusten.
Vul een kookpan met gezouten water en breng aan de kook. Voeg er de rest van de bloemkoolroosjes aan toe, en zet de Steamy op de kookpan. Leg de gemarineerde zalm, samen met citroenschijfjes en kerstomaatjes, in de Steamy. Dek af met het deksel en laat 15 minuten koken.
Haal de intussen roze gekleurde bloemkoolroosjes uit de marinade en leg ze, samen met de groene bladeren, op een bakplaat. Rooster ze 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Meng 100 ml van elke marinade en werk af met 1 el honing. Gebruik deze als dressing om op tafel te zetten voor zij die graag nog wat extra smaak hebben.