Gegrilde zalm en asperges

Er gaat niets boven een gemakkelijk en heerlijk vers diner - behalve eentje met een unieke twist die zeker indruk zal maken! Deze klassieke maaltijd van zalm en asperges wordt naar nieuwe hoogten gebracht met een frisse citroen- en kappertjesboter.
15 minuten voorbereiden, 15 minuten koken, 30 minuten totaal
4 porties

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets met vel, ongeveer 3 cm dik
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 450 g hele asperges, met de taaie onderkant van de stengels verwijderd
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt of geperst
  • 1 theelepel gemalen rode pepervlokken
  • Grof zeezout, naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • 20 g fijngehakte verse peterselie, zonder steeltjes

Voor de citroenkappertjesboter:

  • 1 citroen, doormidden gesneden (verwijder vóór het snijden de schil die je nodig hebt)
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 4 eetlepels ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels dun gesneden bieslook
  • 2 eetlepels grof gehakte kappertjes (goed afgespoeld en uitgelekt)

Voorbereiding

Stap 1

Verwarm de XL Grill aan de ene kant voor op de Fish-stand met de vlakke teppanyakiplaat en aan de andere kant op 220°C met een grillplaat.

Stap 2

Leg alle vier de stukken zalm op een grote plaat en wrijf ze aan beide kanten in met de helft van de olijfolie. Kruid naar wens aan beide kanten met zout en peper en zet 5 tot 10 minuten opzij om de filets dichter bij kamertemperatuur te laten komen - dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.

Stap 3

Meng in een grote kom de andere helft van de olijfolie met de asperges, azijn, knoflook en rode pepervlokken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Stap 4

Leg de zalm met de velkant naar boven op de bakplaat. Bak de zalm mooi goudbruin, ongeveer 4 minuten. Draai om en bak de zalm nog 3 tot 4 minuten met de huid naar beneden tot de huid mooi krokant is en de zalm in het midden medium is. Bak indien gewenst nog een minuut aan elke kant voor een doorbakken filet. Leg de gebakken zalm met de huid naar boven op een grote schaal en dek losjes af met aluminiumfolie om 5 minuten te laten rusten.

Stap 5

Terwijl de zalm bakt, leg je de asperges op de grillplaat. Bak gedurende 8 tot 10 minuten of tot ze net gaar en goed geblakerd zijn. Leg de asperges op dezelfde schaal als de zalm en dek af met folie om warm te houden. Zet de grillkant van de XL Grill uit.

Stap 6

Om de boter te maken, leg je de citroenhelften met de gesneden kant naar beneden op de grillplaat. Grill gedurende 5 tot 6 minuten of tot ze lichtjes geblakerd zijn. Roer in een kleine mengkom de boter, bieslook, kappertjes en citroenschil tot een goed mengsel. Begin met de helft van de geblakerde citroen, knijp het sap uit in de kom (zorg ervoor dat er geen pitjes in terechtkomen) en roer alles goed door elkaar. Proef en voeg naar wens meer citroensap en zout toe.

Stap 7

Verdeel de asperges gelijkmatig over 4 borden en leg op elk bord een zalmfilet met de huid naar boven. Schep ongeveer een eetlepel van de citroenkappertjesboter op de warme filet zodat deze begint te smelten. Garneer met een beetje peterselie en serveer meteen.

TIPS:

  • De smaken van dit recept zijn echt veelzijdig, dus voel je vrij om de zalm te vervangen door heilbot, kabeljauw of zelfs sint-jakobsschelpen! Voor die laatste smelt je de citroenboter in een steelpannetje en schep je ze erover wanneer je de sint-jakobsschelpen serveert.
  • Asperges is een groente die je koopt die nogal kan variëren in grootte. De kooktijd zal daardoor iets variëren! Kook asperges tot ze nét gaar zijn, met een lichte stevigheid in het midden.
Toon meer