Recepten
Spaanse spiesjes
INGREDIËNTEN: Romesco-saus 2 rode paprika’s, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd 3 rijpe tomaten, gehalveerd 2 eetlepels olijfolie (voor het grillen van de paprika's en tomaten) 1 snee oud brood (wit of zuurdesem), in stukken 2 teentjes knoflook, gepeld ¼ theelepel rode pepervlokken 1 theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón) 1 eetlepel sherryazijn (of rodewijnazijn als alternatief) 3 eetlepels extra vierge olijfolie (om in te mengen) Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak Spiesjes 500 g grote garnalen, gepeld en schoongemaakt 1 courgette, in plakjes 1 rode ui, in parten 1 rode paprika, in stukken 1 gele paprika, in stukken 2 eetlepels olijfolie Sap en rasp van 1 citroen Zout en peper, naar smaak Afwerking Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering) Stap 1 Verwarm de Elite XL Grill voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten. Stap 2 Doe om de romescosaus te maken de paprika en tomaten in een middelgrote kom en meng met de olijfolie tot een gelijkmatige laag. Leg de paprika's en tomaten op de grill en bak ze, af en toe draaiend, tot ze aan meerdere kanten goed geblakerd zijn en een beetje zacht, ongeveer 6 tot 8 minuten. Doe ze allemaal over in een kom en laat ze een beetje afkoelen. Zet de XL Grill uit terwijl je de rest van de saus en ingrediënten maakt. Stap 3 Doe het brood, de knoflook, de pepervlokken en de pimenton in de kom van eenkeukenmachine. Pulseer tot alles heel fijn gehakt is, bijna zandachtig, maar met kleine stukjes ter grootte van een linze. Stop om de zijkanten van de kom af te schrapen met een siliconen spatel als dat nodig is. Stap 4 Voeg de afgekoelde paprika en tomaten toe, samen met de sherryazijn. Verwerk tot er een pasta ontstaat, waarbij je erop let dat je kleine stukjes van de droge ingrediënten intact laat - de saus moet een beetje textuur hebben. Meng snel de olijfolie, zout en peper erdoor en voeg indien nodig meer olie toe om de gewenste textuur te krijgen. Breng op smaak met meer zout en peper indien gewenst en zet apart. Stap 5 Rijg de voorbereide groenten en de garnalen aan metalen of houten spiesjes, wissel de verschillende groenten en garnalen af zodat er een verscheidenheid aan kleuren en texturen is. Leg de spiesjes op een bakplaat met een rand of een grote ovenschaal. Verwarm de grill opnieuw voor op 220°C aan beide kanten, met twee grillplaten. Stap 6 Klop in een kleine mengkom de olijfolie, citroensap en schil door elkaar. Giet het mengsel voorzichtig over de bovenkant van de spiesjes en draai om zodat ze gelijkmatig bedekt zijn (je kunt ook een kwastje gebruiken). Breng de spiesjes op smaak met zout en peper. Stap 7 Leg de spiesen op de grillplaten en bak ze ongeveer 4 minuten, tot ze goed gemarkeerd zijn. Draai de spiesen en bak ze aan de andere kant tot ze weer goed gemarkeerd zijn en de garnalen en groenten door en door gaar zijn, nog 3 tot 4 minuten. Leg de spiesjes op een grote schaal en garneer met de peterselie. Serveer direct warm, met de romesco-saus ernaast. TIPS: Het is belangrijk om de groenten niet te groot te snijden! Als de stukken te groot zijn, vooral de ui en paprika, kunnen ze niet doorgaren zonder dat de garnalen te gaar worden. Als je de groenten graag heel gaar hebt, kun je ze langer op hun eigen spiesjes bakken en daarna alle garnalen in één keer op hun eigen spiesjes bakken. Je kunt deze spiesjes ook als kipspiesjes maken in plaats van garnalen, of je eigen groentenmix samenstellen om ze vegetarisch te maken. Champignons bijvoorbeeld!
Kom meer te wetenTagliata biefstuk
INGREDIËNTEN: Voor de biefstukken 2 grote biefstukken (bijv. entrecote of ribeye, ca. 200–250 g per stuk) 1 eetlepel olijfolie Zout en versgemalen zwarte peper 1 theelepel gedroogde oregano 1 theelepel gedroogde tijm Voor de champignons 400 g grote kastanjechampignons of portobello’s, gehalveerd of in dikke plakken 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde) 1 eetlepel balsamicoazijn ½ theelepel zout Voor het serveren 100 g rucola 2 eetlepels extra vierge olijfolie 1 eetlepel balsamicoazijn 50 g Parmezaanse kaas, in schilfers Zeezoutvlokken, naar smaak 1 citroen, in partjes Stap 1 Leg beide biefstukken op een groot bord en laat ze 15 tot 20 minuten op kamertemperatuur komen. Dep beide kanten droog met papier en wrijf de biefstukken helemaal in met 1 eetlepel olijfolie. Kruid ze aan beide kanten royaal met zout en peper en de oregano en tijm, druk lichtjes aan zodat de kruiden goed aan de steaks blijven kleven. Stap 2 Meng de champignons in een grote kom met de olijfolie, rozemarijn, azijn en zout. Stap 3 Verwarm de XL Grill voor op de BEEF stand aan de ene kant met een grillplaat en 190°C aan de andere kant met een vlakke plaat. Stap 4 Leg de biefstukken op de grillplaat en bak ze 4 tot 5 minuten tot ze goed dichtgeschroeid zijn met mooi geblakerde grillstrepen. Draai de steaks om en bak ze aan de andere kant nog eens 4 tot 5 minuten of tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt. (Haal de biefstukken 5 graden onder de gewenste temperatuur van de grill, omdat ze tijdens het rusten zullen garen). Leg de steaks op een snijplank en bedek ze met aluminiumfolie om 5 minuten te rusten voordat je ze in plakjes snijdt. Stap 5 Terwijl de biefstukken garen, leg je de champignons op de grillplaat met de gesneden kant naar beneden. Bak tot ze goudbruin zijn, ongeveer 5 tot 6 minuten. Draai de champignons om en bak nog eens 5 tot 6 minuten aan de andere kant, of tot alle champignons zacht en gaar zijn en aan alle kanten goed dichtgeschroeid. (De lekkerste champignons zijn gekarameliseerd met een diepe goudbruine kleur). Stap 6 Om te serveren verdeel je de champignons en rucola over 4 borden. Besprenkel elk bord met de resterende olijfolie en de balsamicoazijn en leg er de parmezaan op. Snijd de steaks in plakjes en leg ze op de borden naast de rucola en werk af met een snufje vlok zeezout. Serveer direct met de citroenpartjes ernaast.
Kom meer te weten