Tijd besparen in de keuken? Ontdek onze slimme tips die je leven makkelijker maken

Of je nu een gediplomeerde keukenprins(es) bent of kiest voor eenvoudige gerechten, soms heb je simpelweg geen tijd voor een uitgebreide kooksessie. Met onze tips win je tijd! 

Tip 1: Boodschappenlijstje

Lekker ouderwets: maak een boodschappenlijstje. Kijk voor je naar de winkel gaat je voorraadkast, koelkast en diepvriezer na. Of beter: hang een lijstje op in de keuken en noteer wat bijna op is. Zo groeit je boodschappenlijstje in de loop van de week vanzelf.

Tip 2: Voorbereiding

Al die groenten hakken en snijden is best een tijdrovend klusje. Snij je groenten vooraf, in grote hoeveelheden, en zet ze klaar in de koelkast. Hoe kleiner je groenten snijdt of hakt, hoe sneller ze trouwens gaar zijn. Mag het nog sneller? Gebruik voorgesneden groenten uit de koeling of diepvriesafdeling.

Tip 3: Houd het simpel  

Zorg ervoor dat bij elke maaltijd de drie voedselgroepen aanwezig zijn: eiwitten (peulvruchten, vleesvervangers, vis, ei, kaas, vlees), goede koolhydraten (volkoren pasta, rijst, brood, aardappelen,…) en veel groenten. Lekker combineren, goed kruiden en je hebt een snelle én gezonde maaltijd.

Tip 4: Mealprepping

Eenpansgerechten zoals lasagne, pastasaus, soep of ovenschotels kun je in grote porties maken. Acht porties klaarmaken in plaats van vier kost je in verhouding niet veel meer tijd. Een portie voor vandaag, enkele porties de koelkast of diepvries in, en voilà: kooktijd gespaard! 

Tip 5: Gebruik deksels

Koken met een deksel op de kookpot bespaart tijd. Doordat de warmte niet kan ontsnappen, breng je water sneller aan de kook. Een deksel kun je natuurlijk ook gebruiken op een stoofpan om je eten sneller te garen.

Tip 6: Gebruik kwalitatieve en duurzame pannen

Naast praktische tips om tijdsbesparend te koken is het ook belangrijk dat je een kwalitatieve pan gebruikt. Hoe beter een pan de warmte verdeelt, hoe sneller je eten gaart. Ga daarom voor een duurzame pan met een goede keramische antikleeflaag.